Iszonyú drága lesz a menza

2022.09.01. 06:35
Több önkormányzat is jelentősen emelni kényszerül a közétkeztetési díjakat, mert annak minden díjtétele jelentősen emelkedett az elmúlt egy évben.

Drágultak az alapanyagok, a szállítási költség, a rezsi és a munkaerő is. Az ország legnagyobb szolgáltatójánál azt mondják: 30 százalékos emelés szükséges, hogy egyáltalán talpon maradjanak.

A KSH adatai szerint egy év alatt a zöldségek 40-50, egyes tejtermékek pedig akár 70 százalékot is drágultak.

Szeptember 1-től emelkednek a bölcsődei étkezési díjak a főváros 5. kerületében, erről kaptak levelet a szülők még júliusban az intézményvezetőtől. Az eset nem egyedi, ugyanis országszerte drágul a közétkeztetés. Debrecen önkormányzata még júliusban döntött 8-10 százalékos emelésről, míg a DK-s vezetésű XV. kerületben még ennél is nagyobb drágulással szembesülhettek a szülők.

„25 százalékkal emeltük most a szülői térítési díjat, ami nem fedezi a közétkeztetés összköltségét. Jó részét természetesen az önkormányzat vállalta át” – nyilatkozta az RTL Híradónak Németh Angéla XV. kerületi polgármester.

Díjemelés nélkül nem tartható fenn a közétkeztetés eddigi színvonala

Az ország legnagyobb közétkeztetési szolgáltatója szerint jelentős díjemelés nélkül nem tartható a közétkeztetés színvonala. „Minimálisan 30 százalékos emelés szükséges ahhoz, hogy legalább a szolgáltatás minőségét fenntartani lehessen. Tehát itt szó sincs nyerészkedésről és profitnövelésről. Itt a túlélésről van szó” – hangsúlyozta Enyedi Csaba, a Hungast Csoport kommunikációs igazhatója. A Szülői Hang Egyesület szerint fontos lenne a leginkább rászoruló családokat támogatni.