Menstruációs szabadságot vezetnek be Terézvárosban

2022.09.01. 14:32
A terézvárosi önkormányzati cégek menstruációs szabadságot vezetnek be, miután Terézváros képviselő-testülete elfogadta a VI. kerületi polgármester, Soproni Tamás javaslatát.

Soproni Tamás közösségi oldalán jelentette be a hírt, szerinte „a legjobb értelemben vett szabadság alkotóeleme, hogy merünk beszélni azokról a problémákról, amelyekről sokszor egyszerű prüdéria, társadalmi szégyenlősség miatt nem mertünk korábban, pedig emberek százezreit érintik” – fogalmaz a bejegyzésben. 

A fájdalmas menstruáció nem gyengeség. Nem lehet stigmatizálni. Nem lehet elvárni, hogy »dobj be két Algoflexet meg No-Spát, szorítsd össze a fogadat, és végezd a munkádat«. Nem lehet hatékony munkavégzést várni attól, aki akár a katedra mögött állva, a számítógépnél ülve vagy a gyártósor mellett fájdalomtól szenved. Márpedig jelenleg a jogalkotás nem vesz tudomást ezekről a nőkről

– fogalmazott a polgármester. Kutatások alapján a fiatal nők 60-90 százaléka szenved diszmenorrheától, azaz fájdalmas menstruációtól. Az a politikus, aki a társadalom ekkora hányadának, nők százezreinek problémájával nem foglalkozik, nem méltó arra, hogy bárkit is képviseljen – tette hozzá.

Terézváros képviselő-testülete csütörtökön elfogadta Soproni Tamás javaslatát arra vonatkozólag, hogy az önkormányzat tulajdonában álló cégek havonta egy extra, fizetett szabadnapot biztosítsanak a diszmenorrheás nőknek. A szabadság nem alanyi jogon járna, hanem – a közelmúltban elfogadott spanyol szabályozáshoz hasonlóan – orvosi igazolás felmutatása után. Az igazolásnak a menstruáció alatt átélt erős fájdalmakat kell alátámasztania. 

A polgármester szerint a jelenlegi törvények nem teszik lehetővé, hogy a menstruációs szabadságot a polgármesteri hivatalban is bevezessék, ezért Palkovics László miniszterhez fordult annak érdekében, hogy a menstruációs szabadságból törvény szülessen.