Átszakadt a kiskunhalasi Sóstó víztározójának a fala

2022.09.02. 15:53
Több mint 47 milliméter csapadék hullott Kiskunhalason a legutóbbi esőzések következtében, a halasi Sóstó mellett épült víztározó fala azonban nem bírta a megnövekedett terhelést, és átszakadt – írja a baon.hu.

A Felsőváros csapadékvizét a Sóstóba juttató vezetékrendszer és víztározó kétszázmillió forint európai uniós és kormányzati forrásból épült. A beruházással kapcsolatban már korábban is akadtak problémák: például amikor az Eperd utca végében elhelyezett vízgyűjtőből nem tudták a felgyülemlett esővizet átemelni a csővezetékbe, mert nem készült áramforrás a nagy teljesítményű szivattyúhoz.

A probléma azóta megoldódott, mert az önkormányzat bérelt egy aggregátort a szivattyú működtetéséhez. Most azonban a rövid idő alatt lehullott jelentős mennyiségű csapadék okozta a problémát, amit átszivattyúztak a Sóstó melletti víztározóba. A tározó vasút felé elhelyezkedő oldala nem bírta a nagy terhelést, és átszakadt.

Az önkormányzat munkatársai hétfő reggel észlelték a problémát. Pontosan nem tudjuk, mikor történt, de vasárnap esti átszakadást feltételezünk – közölte a baon.hu érdeklődésére Tóth Péter, az önkormányzat Városfejlesztési, Üzemeltetési és Főépítészi Osztályának vezetője. Az osztályvezető szerint sem emberi életben, sem pedig vagyontárgyakban nem keletkezett kár.

A szakemberek hétfőn megkezdték az egyéb hibák feltárását. Mind ezek kiküszöbölése, mind pedig a fal helyreállítása a lehető leggyorsabban meg fog történni

– közölte. Hogy a bekövetkezett helyzet pluszkiadást fog-e okozni az önkormányzatnak, vagy a tározót építő kivitelezőcég garanciális munkavégzés keretében hozza helyre a gátat, azt a felmerült hibák eredete fogja meghatározni – zárta gondolatait az osztályvezető.

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.