Változtatási tilalmat rendelnek el Újbudán

HNT 0380
2022.09.02. 13:39
A moratórium a polgármester álláspontja szerint közérdeket szolgál. Célja a visszafordíthatatlan változással járó építkezések megelőzése.

A változtatási tilalom által érintett Kelenföldi Városközpont a XI. kerületben, a Kelenföldi lakótelepen, az Etele út, a Tétényi út és a Vahot utca által határolt területen található kereskedelmi és szolgáltató létesítmény. Az épületegyüttes sorsa tavaly került napirendre, amikor pályázatot hirdettek az értékesítésére, ám ezt azóta eredménytelennek nyilvánították. 

Most azonban az újbudai képviselő-testület döntése alapján változtatási tilalmat rendelnek el a Kelenföldi Városközpont területére – derül ki a kerület Facebook-oldaláról. 

Mint írják, a Fővárosi Önkormányzat álláspontjával összhangban határozottan kinyilvánították szándékukat arról, hogy a 2017-ben elfogadott, intenzív beépítést lehetővé tévő építési szabályzat szerinti épület nem építhető fel a területen. 

„A most bevezetett moratórium egyben biztosítja annak lehetőségét, hogy az épület fő tulajdonosa a Fővárosi Önkormányzat részleteiben felül tudja vizsgálni az épülettel kapcsolatos terveit, alternatív megoldásokat dolgozzon ki az esztétikai és műszaki értelemben egyaránt leromlott épület megújítására, amelyet követően a környéken élők és a Fővárosi Önkormányzat bevonásával sor kerülhet az ingatlanra vonatkozó, lényegesen mérsékeltebb beépítést lehetővé tevő, új építési szabályzat elfogadására” – áll a bejegyzésben.

Az ügyről az Építészfórum azt írja, hogy a helyi polgármester, László Imre az általa benyújtott előterjesztésben feleleveníti, hogy a Fővárosi Önkormányzat nevében és a XI. kerületi önkormányzat megbízásából a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. 2021 augusztusában nyilvános pályázati felhívást tett közzé, amelynek a tárgya a Kelenföldi Városközpont értékesítése volt. Ahogy a dokumentumban szerepel, 

Budapest Főváros Önkormányzata célja a pályázat kiírásával a minél magasabb vételár elérése volt, Újbuda Önkormányzata szándéka pedig az, hogy a meglévő városközponti jellegű funkciók korszerűsítésével, fejlesztésével, átalakításával egy új modern, színvonalas, élő és élhető, a lakókörnyezet minőségét is emelő városközpont alakuljon ki. 

„A területre most érvényes szabályozás szerint az ingatlan övezeti besorolása Vi-1-XI-09, a beépíthetőség mértéke 80 százalék, az épületmagasságot 12 és 30 méter között határozták meg, a szintterületi mutató 3, a minimális zöldfelület nagysága 12,5 százalék. Ezek a mutatók nagy intenzitású és funkcionálisan csak kismértékben korlátozott beépítést tesznek lehetővé, amelyet sem az önkormányzat, sem a civilek nem támogatnak.”

A most bejelentett változtatási tilalom a készítés alatt lévő építési szabályzat hatálybalépéséig maradhat hatályban.

(Borítókép: Nagy Tamás / Index)