Óbuda polgármestere megsértette a választási törvényt

2022.09.02. 17:17
A „Mindenki polgármestere” szlogent zászlajára tűző városvezető közpénzből kampányolhatott az ellenzéki összefogás jelöltje mellett.

A III. Kerületi Helyi Választási Bizottság határozata szerint Kiss László, Óbuda-Békásmegyer polgármestere a szeptemberi időközi önkormányzati képviselőválasztás kampányában megsértette a választási eljárásról szóló törvény alapelveit. Facebook-oldalán fizetett hirdetésben ugyanis úgy népszerűsítette az általa preferált, az ellenzéki összefogás által indított jelöltet, Kappeller Zsuzsannát, hogy a közösségi oldalon közzétett hirdetés hiperhivatkozásából egyértelműen kiderült, hogy a megosztott tartalom az obuda.hu honlap infrastruktúrájára és hátterére épül.

Ez a honlap egy, az önkormányzat által költségvetési forrásokból fenntartott kommunikációs felület.

A Kappellert támogató hirdetéshez közvetett módon közpénzt használt fel Óbuda polgármestere, amivel megsértette a választás tisztaságát és az esélyegyenlőség követelményét.

A regnáló polgármesterek jogsértő kampányolására az ellenoldalon is volt példa. Augusztusban a Kúria jogerős ítéletében marasztalta el Karsay Ferencet, Budafok polgármesterét, amiért megsértette a választási eljárásról szóló törvényt azzal, hogy a Facebook-oldalán közzétett, az önkormányzat logójával, az önkormányzat sajtófőnökének szereplésével készített, Polgármesteri fogadóóra című videójában kampányolt a Fidesz jelöltje, Krieger Krisztina mellett.

Az óbudai időközi önkormányzati képviselőválasztást szeptember 4-én, vasárnap tartják. Az óbudai polgármester ügyében hozott döntés nem jogerős, a Helyi Választási Bizottság határozata ellen Kiss László jogorvoslattal élhet.