Virrasztásra készülnek a tanévnyitó tüntetés után

20220902163327 PAP 6422
„Évnyitó – Az oktatás nemzeti ügy”. Ezzel a címmel hirdetett tüntetést péntek délutánra Budapest belvárosába a Diákok a Tanárokért szervezet. A tüntetésen Karácsony Gergely főpolgármester is részt vett, aki szerint sötét kép rajzolódik ki a nemzetközi felmérésekből.

20:00

„Köszönjük!” – skandálták a tüntetők, majd az esemény szervezője hivatalosan lezárta a demonstrációt, de azt ígérte, folytatják.

19:35

A tüntetés utolsó performanszaként diákok láncot fogva, papírmaszkkal az arcukon vonultak fel a színpadra, őket „az oktatás rabjaiként” mutatták be – jelentette tudósítónk a helyszínről. Miután az „oktatás rabjai” ledobták láncukat, Oláh Ibolya Magyaroszág című számát kezdték énekelni a demonstrálók.

19:30

Az erő a tömegben van, de a tömeg egyénekből áll – mondta a tüntetést záró beszédében az egyik szervező diák. Hangsúlyozta:

mindenki problémája fontos, mert csak így áll össze a kép arról, hogy mi történik az oktatásban.

Az oktatás szerinte nemcsak a tanárok és diákok, hanem minden olyan ember problémája, akit érdekel Magyarország jövője. Úgy látja, hogy mire az ő generációjának gyerekei iskolások lesznek, lehet változás, majd leszögezte: „egy buta országot könnyű befolyásolni, a jövő a tét”.

19:14

A második pedagógus, aki színpadra állt, elmondta:

a kerettanterv anyaga megtaníthatatlan és megtanulhatatlan.

Szerinte sok tantárgy esetében még a tanév végére sem jutnak el a könyv végére.

19:12

A tüntetésen felszólaló első tanár többek között a munkaterhek csökkentésének szükségességéről beszélt. Szerinte aki ma tanárnak megy, azt nem a nyári szünet motiválja.

19:10

Tudósítónk szerint Nagy Zsolt színész is felszólalt a tüntetésen, artikulálatlan hangokat kiadva jelezte: ilyen lenne egy beszéd, ha nem lenne oktatás.

19:00

A diákok után Molnár Áron Noár állt színpadra, aki többek között hangsúlyozta, hogy szerveződjenek a diákok, legyen stratégiájuk és céljaik.

A tüntetők ez után kézről kézre adva egy többméteres kockás zászlót juttattak előre a színpadig.

18:45

Öt diák állt a színpadra, úgy látják, hogy egy célt már elértek azzal, hogy ennyi embert megmozgattak – jelenette tudósítónk. Hangsúlyozták,

el kell érni, hogy a kormány oldja meg a tanárhiányt, és legyen a tananyag tanulható mennyiségű.

Élhetőbb körülményeket is követeltek azt iskolákban, ahogy több figyelmet is, mert „az oktatás nemzeti ügy”. Elmondták azt is, hogy politikailag elfogulatlanul szervezték a tüntetést. Azt ígérték addig nem fognak megállni, amíg nem érik el a cáljaikat.

A következő akciójukat is bejelentették: szeptember 4-én este 7 órától Budapesten négy gimnázium előtt fognak virrasztani szeptember 5-én reggel 9-ig.

18:25

Két diák állt színpadra, vezényletükkel újra skandálni kezdték a tüntetők azokat a rigmusokat, amelyek vonulás közben többször is elhangzottak.

18:20

A tüntetők a Szabadság hídnál álltak meg és épp a Mi vagyunk a Grund dalt éneklik.

18:00

A vonulás eleje most érkezett meg a Fővám térre – jelentette tudósítónk a helyszínről.

„Tanárainkkal vagyunk!” feliratú molinót visznek az első sorban sétáló tüntetők, közben azt skandálják:

Becsüljétek meg a tanárainkat.

17:44

A tüntetők elvonultak a Belügyminisztérium előtt, a Váci utcán lassan haladnak, a célállomás a Fővám tér.

17:25

Helyszíni tudósítónk jelenti: a tüntetők a Vörösmarty téren keresztül vonulnak, a demonstrálókat diákok koordináljak megafonok segítségével.

17:18

A tüntetők között az ellenzéki politikusok közül Karácsony Gergely és Kunhalmi Ágnes mellett találkoztunk a jobbikos Z. Kárpát Dániellel, a momentumos Orosz Annával, a párbeszédes Jámbor Andrással és a független Hadházy Ákossal is.

17:15

A tüntetésen Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke is részt vesz, közösségi oldalán videót is közzétett a demonstrációról. Véleménye szerint

jó oktatás nélkül nem lesz tudásalapú gazdaság, ami az egyetlen esélye Magyarországnak a jövőben. 

Szerinte ehhez „minimum autonómia kell, béremelés, az egyentankönyvek megszüntetése, kreativitás, megtanulható és megtanítható NAT, és sokkal több eszköz és lehetőség a pedagógusok kezébe”.

17:08

A tüntetők épp a Zrínyi utcában vonulnak.

Fizessétek meg a tanárainkat!

– a „Szabad ország, szabad oktatás!” mellett ezt skandálják a tüntetők.

16:55

A tömeg elindult a Belügyminisztérium felé, de lassan haladnak, egy részük még mindig a Bazilika előtti téren van. Néha felcsendül a „Szabad ország, szabad oktatás!” rigmus – jelentette az Index tudósítója.

16:45

Karácsony Gergely főpolgármester is részt vesz a tüntetésen, aki az Index kérdésére elmondta: azért jött ki, mert van egy gyereke, egy pedagógus felesége és egy hazája, amiért aggódik.

A magyar közoktatás helyzetét úgy foglalta össze, hogy rossz irányba van állítva, és nem kap kellő figyelmet. Úgy látja, hogy a pedagógusbéreket, a pedagógusok szabadságát illetően is komoly teendőkre van szükség.

Karácsony Gergely szerint a magyar közoktatás drámaian lesodródott az európai útról, és a nemzetközi felmérésekből kirajzolódó kép

egy olyan társadalmat vetít előre, amelyben minél szegényebb valaki, annál valószínűbb, hogy a gyereke is az marad.

Az oktatás nem rövid távon megoldható kérdés, éppen ezért kell azonnal elkezdeni foglalkozni vele – jegyezte meg Karácsony Gergely.

16:20

A Bazilika előtti tér lassan megtelik a többségében fiatal tüntetőkkel – jelentette az Index tudósítója a helyszínről. Elmondása szerint szakszervezeti zászlókat igen, pártzászlókat eddig nem látott a demonstrálóknál.

Fekete esernyők

A Pedagógusok Szakszervezete már tegnap tanévnyitó sajtótájékoztatót tartott, amelyen a magyar oktatás problémáinak ismertetése mellett bejelentette, hogy tavaszra újabb nagyszabású munkabeszüntetéssel készül. A kormány oktatáspolitikája ellen fekete esernyőkkel tiltakoztak.

A Diákok a Tanárokért szervezet péntek délutánra hirdetett demonstrációt. Követeléseiket négy pontban foglalták össze:

  • Megoldást a tanárhiányra!
  • Tanítható és tanulható mennyiségű és minőségű tananyagot!
  • Élhetőbb körülményeket az iskolákban!
  • Figyelmet az oktatásra!

Az előzetes tervek alapján a tüntetők 16 órától gyülekeznek a Szent István-bazilikánál, ahonnan a Belügyminisztérium felé indulnak.

(Borítókép: Papajcsik Péter / Index)