Pártai Lucia: Olyanná válik a magyar időjárás, mint Firenzéé

KARL3011
2022.09.02. 18:33
A számítások szerint idővel Firenze vagy Burgasz jelenlegi időjárására kell majd felkészülni Magyarországon, ezt hozhatja az éghajlatváltozás. Erről, valamint megváltozott életéről, férje, Aigner Szilárd elvesztéséről és szenvedélyes munkaszeretetéről is beszélt a Kibeszélő legújabb adásában Pártai Lucia meteorológus.

„Ahogy levegőt vesz valaki, úgy készítette az időjárás-jelentést” – mondta néhai férjéről, Aigner Szilárdról Pártai Lucia, aki a szakmai örökségét a mai napig is őrzi és továbbviszi. 

Mások számára elmagyarázhatatlan az a többletképesség, amellyel valaki jó előrejelzést tud készíteni, de az is fontos, hogy milyen programot és milyen meteorológiai modellt használ valaki egy-egy időjárási helyzetben.

Ez olyan, mint egy ponthalmaz, amelyre ha az ember megfelelően fókuszál, akkor összeáll egy képpé

– mondta a meteorológus, hozzátéve: az előrejelzéseket 10-14 napra lehet nagy biztonsággal meghatározni.

Pártai Lucia arról is beszélt, hogy az adatok számára filmszerűen állnak össze, szinte látja maga előtt a felhőket, azok színét, formáját, az érkező viharokat – „a várható jövőt” az időjárásban.

Az éghajlatváltozásról szólva azt mondta: ez folyamatosan zajlik, s idővel Magyarországon is tartósan tapasztalható lesz ez a változás.

A számítások szerint Firenze vagy Burgasz jellegű időjárásra kell majd felkészülni. Ez pedig a vetésszerkezetet is átalakítja majd.

Kibeszélő Pártai Lucia

A Kibeszélőben beszélgettünk a meteorológussal többek között arról is, hogy:

  • milyen különleges helyzetekben készítettek előrejelzést;
  • meddig tarthat az aszályos időszak;
  • hogyan hatnak az időjárási tényezők az emberi szervezetre.

A teljes videót a fenti lejátszóra kattintva nézhetik meg, a beszélgetés podcastverzióját pedig alább érhetik el:

(Borítókép: Pártai Lucia. Fotó: Karip Tímea / Index)