A rezsiárak növekedése miatt operatív törzset hozott létre Szentendre

2022.09.02. 15:03
2022. szeptember 1-jén megalakult a szentendrei önkormányzat hetente ülésező rezsiár-növekedés miatti operatív törzse (rot) – írja a szentendre.hu.

Az elszabadult energiaárak és a magas infláció az alulfinanszírozott önkormányzati rendszer összeomlásával fenyeget. Súlyos döntések előtt áll a városvezetés Szentendrén is. Bár pontos adatok még nincsenek, elkezdődött a munka az önkormányzati hivatalban annak érdekében, hogy a város működőképességét, ha csökkentett szinten is, de biztosítani tudja a városvezetés – írja a közlemény.

A városvezetés közlése szerint a kötelező feladatok ellátása prioritást élvez, ilyen például a gyermekintézmények, illetve a városi szociális és egészségügyi közszolgáltatások működésének biztosítása. Mivel a kormányzatnak nincs hosszú távú jövőképe az önkormányzatok problémáinak kezeléséről, az önkormányzat felméri a megújuló energiaforrások felhasználásának műszaki lehetőségeit minden intézményének esetében – közölte el az alakuló ülés után Fülöp Zsolt polgármester.

A városvezetés számára kiemelten fontos a rászorulók segítése, ezért a szociális rendelet krízistámogatással bővül, amelyet az előzetes elképzeléseik alapján az áram- és gázszámlák kifizetéséhez lehet majd felhasználni. Erről a szeptemberi testületi ülésen döntenek majd a képviselők.

Bár pontos adatok még nincsenek, elkezdődött a munka annak érdekében, hogy a város működőképességét, ha csökkentett szinten is, de biztosítani tudja a városvezetés. Rövid és hosszú távú intézkedések is várhatók a polgármesteri hivatal, a városi intézmények és cégek életében. A változtatásokról az intézmények vezetőivel egyeztetve közösen születik döntés – fogalmaznak a közleményben.