A Telekom bejelentette, hogy tíz év után árat emel

DSC 6080
2022.09.02. 15:26
A Magyar Telekom bejelentette, hogy árkorrekciót hajt végre a lakossági és kisvállalati szolgáltatásoknál. A vállalat szerint legutóbb tíz éve emelték meg az árakat ehhez hasonló módon, év közben.

A cég a kedvezőtlen gazdasági helyzetre hivatkozva jelentette be, hogy átfogó díjkorrekciót hajt végre szeptembertől – vagyis számos díjcsomagjuk havidíját megemelik.

A hwsw.hu online informatikai magazin szerint a szolgáltató először egy júliusban kiküldött számlalevelében közölte, hogy bizonyos csomagoknál megemeli előfizetési és igénybevételi díjait szeptember 1-jétől. Mint kiderült: 

A lépés elsősorban a régebbi, 2017-től 2020-ig bezárólag értékesített lakossági mobiltelefon-, mobilinternet-, vezetékesinternet-, vezetékestelefon- és tévészolgáltatásokat érinti.

A Telekom azt is közölte, hogy az áremelések mértéke többnyire nem éri el a tíz százalékot, vagyis az infláció mértéke alatt lesz.

Jövőre újabb áremelés jöhet, és ez már az összes előfizetőt érinti

Hozzátették ugyanakkor, hogy a Magyar Telekom legújabb, szeptember 1-jétől érvényes általános szerződési feltételeiben található egy ennél lényegesebb, az összes előfizetőt érintő potenciális díjkorrekciós mechanizmus is. 

E szerint a Telekom az „általa nyújtott szolgáltatások és azok ellenértéke közötti arányosság megőrzése érdekében” és az általános inflációból eredő pénzbeli értékvesztés ellensúlyozása céljából jogosult lesz évente az előző évi inflációs adatoknak megfelelően korrigálni az összes szolgáltatás díját. Az új mechanizmust először a jövő év első hónapjaiban alkalmazhatják, 

és akkor az áremelés már – díjcsomagtól függetlenül – az összes előfizetőre kiterjed majd.

A Telekom utoljára 2011. január 1-jén emelte meg átfogóan a teljes előfizetői bázisra vonatkozóan az igénybevételi díjakat. Akkor a cég az áfatörvény változása mentén – a 27 százalékos áfakulcs bevezetésének hatására – módosította automatikusan az árait, ám az akkori emelésre is hatással volt deklaráltan az infláció, amely 2010-ben 4,7 százalékos volt.

(Borítókép: Bődey János / Index)