Fideszes vélemény az emelkedő rezsiről: riasztó, óriási a bizonytalanság

2022.09.03. 08:31
Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere közösségi oldalán beszámolt róla, hogy mennyivel nőhetnek jövőre a helyi intézmények kiadásai a rezsiköltségek megemelkedésével.

Az Index is beszámolt róla, hogy a székesfehérvári önkormányzat három pontból álló rezsitámogatási programot dolgozott ki az emberek terheinek enyhítésére. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere akkor arról tájékoztatott, hogy a segély tűzifa vásárlásához, valamint a gáz- és villanyszámla kifizetéséhez is igényelhető lesz. A program első körben 2023. február 28-ig él. Az esetleges hosszabbításról és annak tartalmáról a 2023. évi költségvetés elfogadásakor tud dönteni a helyi önkormányzat.

A városvezető újabb posztjában már konkrét számokat közölt a várható költségekről a 2022-es és a 2023-as évre vonatkozóan.

„A legfontosabb kérdések egyike ma, hogy mivel, mennyiért és miből fűtjük majd az óvodát, a rendelőt vagy éppen a nyugdíjasotthont" – írta bejegyzése elején Cser-Palkovics András.

A most közölt adatokból kiderül, hogy Székesfehérváron a közvilágítás költségében várható a legkirívóbb emelkedés, amelyért jövőre csaknem 1,4 milliárd forinttal kell többet fizetni a tavalyi kiadásokhoz képest. Kétszázmilliót meghaladó pluszköltséggel kell számolniuk a városi uszoda, a Kossuth Zsuzsanna Szociális Intézmény és a Vörösmarty Színház vezetőinek.

A legtöbb helyen, intézményben 7-9-szeres árnövekedés lehet, a helyi színház villanyszámlája azonban a 23-szorosára emelkedhet.

A városnak a polgármester által közzétett tételek 2,2 milliárd forintnyi pluszkiadást jelentenek, a távhőcégnek viszont még magasabb költségei lesznek. Utóbbinak 2021-ben és 2022-ben 5 milliárd forintos volt a gázszámlája, a 2022–2023-as vonatkozásban júniusban 17 milliárd forint volt a költség, jelenlegi áron pedig több mint 40 milliárd forint az azonos mennyiség ára.

Cser-Palkovics András kiemelte: a céljuk az, hogy az alapvető, törvényben kötelezően előírt közszolgáltatásokat és az önkormányzati munkahelyek nagy többségét biztosítani tudják. Az önkormányzat jelenleg előkészíti intézkedéscsomagját, amelyről várhatóan a szeptemberi közgyűlésen döntenek.

A fenti számok riasztóak, a tendencia és a bizonytalanság pedig különösen aggasztó. Természetesen az önkormányzatiság azonban a cselekvőképességről is szól, ezért hetek óta számolunk, döntéseket készítünk elő. Muszáj ezt megtenni, hiszen az áram és a gáz mennyiségét a téli időszakra most kell tudnunk megmondani. Nincs tehát lehetőség várakozni

– írta a polgármester.