Nagy hiányosságot pótoltak a Budapest–Balaton kerékpárúttal

2022.09.04. 13:08 Módosítva: 2022.09.05. 13:59
Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő és Révész Máriusz, aktív Magyarországért felelős államtitkár videóban mutatták be a több mint 5 milliárd forintból elkészült, közel 110 kilométeres Budapest–Balaton kerékpárutat.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő és Révész Máriusz, a Miniszterelnökség aktív Magyarországért felelős államtitkára a magyar kormány hivatalos Facebook-oldalán egy népszerűsítő videóban mutatták be a teljesen elkészült Budapest–Balaton kerékpárutat.

A kormányszóvívó az augusztus végi átadás során arról tájékoztatott, hogy a magyar az Európai Unió tagországai közül a harmadik legtöbbet kerékpározó nemzet.

Több mint 5 milliárd forintot fordítottak a 108,2 kilométeres bicikliútra, amelyen akár 2-3 nap alatt megközelíthető a Balaton.

Az útszakasz része az EuroVelo 14 elnevezésű európai kerékpárút-hálózatnak, amelyen Debrecenből el lehet kerekezni egészen a Boden-tóig.

Az államtitkár az idei év legnagyobb attrakciójának tartja, hogy befejezték a nagyon-nagyon régóta várt bicikliutat, amely a fővárost a magyar tengerrel köti össze.

Én azt hiszem, hogy egy fontos hiátust sikerült bepótolnunk ezzel, hogy Budapestről a Balatonra most már tényleg le lehet jutni kényelmesen kerékpárral

– mondta a kormányszóvivő.

Szentkirályi Alexandra kiemelte: 

a kormány 2018 óta évente körülbelül 10-12 milliárd forintot költött kizárólag hazai forrásból a kerékpáros infrastruktúra fejlesztésére,

vagyis a Budapest–Balaton kerékpárút csak egy, de rendkívül fontos eleme a sok beruházásnak.

Révész Máriusz elmondta: befejezték a Tisza-tó-kört is Tiszafüred és Poroszló között, továbbá nagyon fontos olyan szakaszokat építettek meg, ahol rendkívül élénk a forgalom, ilyen például a Budapest–Szentendre kerékpárút vagy a Budapest–Dunakeszi kerékpárút is. Utóbbi egy hiányzó szakasz is volt, de a fejlesztéseknek köszönhetően most már Szobon át egészen Ipolydamásdig el lehet biciklizni.

Az államtitkár beszámolt arról is, hogy fejlesztéseket végeztek a Duna menti kerékpárúton, az Eurovelo 6-on, valamint felújították a Balatoni Bringakör egy jelentős részét is.

Azok a fejlesztések, amik összekötik az ország egy-egy pontját bicikliutakkal, nemcsak a kikapcsolódást tudják segíteni, hanem az adott térségnek a turisztikai vérkeringésbe való bekapcsolódását is

– fogalmazott  Szentkirályi Alexandra.