Nagy István: Az agrártárca támogatja a vadásztársadalmat

2022.09.04. 06:11
A vadászat nemcsak kultúra, hagyomány és természetvédelem, hanem egészséges élelmiszert „előállító” tevékenység is.

 – jelentette ki az Agrárminisztérium (AM) közleménye szerint. 

Nagy István agrárminiszter a Nemzetközi Vadgasztronómiai Fesztivál és Fejér Megyei Vadásznapon beszélt erről, Soponyán.

A miniszter úgy fogalmazott: „A vadászat nemcsak kultúra, hagyomány és természetvédelem, hanem egészséges élelmiszert is „előállító" tevékenység”.

Hozzátette: az agrártárca kiemelten támogatja a hazai vadásztársadalmat és azért dolgozik, hogy minél többen megismerjék és átéljék azt az inspiráló erőt, amelyet a természetben való egyszerű létezés öröme adhat az embernek.

Az Agrárminisztérium közleménye szerint az elmúlt években számos eredményt ért el az ágazat. 2017-ben létrejött a tájegységi fővadász rendszer, amely ötödik éve sikeresen közreműködik a vadgazdálkodásban. Segítik a vadászatra jogosultak munkáját az  eredményes, tartalmas vadgazdálkodásban, valamint a vadgazdálkodók és természetvédelmi szervezetek összhangjának kialakításában és a vadászati kultúra megőrzésében is. 

A tárcavezető azt mondta, a vadászat aligha képzelhető el vadászkutya nélkül, s ebben jó hír, hogy 2020-tól az egyik őshonos magyar kutyafajta, az erdélyi kopó is alkalmazható terelővadászatokon.

Nagy István arra is felhívta a figyelmet, hogy a vadhús fogyasztása számos élettani előnnyel jár. Az elmúlt években éppen ezért egyre több kezdeményezés irányul arra, hogy bemutassák és népszerűsítsék a vadhúsfogyasztás előnyeit – áll az MTI összefoglalójában.