Vigyázzon, hol áll meg: mától teljesen átalakul a parkolási rendszer Budapesten

B RKL20220622086
2022.09.05. 06:06
A korábbi bonyolult, 27-féle parkolási zóna helyett egységes parkolási rendszert vezet be a Fővárosi Önkormányzat, amely a parkolási díjakat is megemeli. Az új szabályozás szeptember 5-én, azaz a mai reggeltől lépett hatályba.

A Fővárosi Közgyűlés június végén 22 igen szavazattal és 7 nemmel új parkolási rendeletet alkotott, amelynek értelmében a főváros területén négy zónát jelölnek ki:

  • az A jelű zónában 600 forintba kerül majd óránként a parkolás, és 8 és 22 óra között kell a díjat fizetni;
  • a B jelűben 450 forint az óradíj 8 és 20 óra között;
  • a C zónában 300 forint 8–18 óra között;
  • a D zónában pedig 200 forint 8–18 óra között.

Korábban 175 és 525 forint között mozogtak a parkolási díjak. Az A, B, C zónákban legfeljebb három órát lehet parkolni, a D zónában ez nincs korlátozva. A zónákra felosztott Budapestről térkép is készült, amelyet erre a linkre kattintva lehet megtekinteni.

Az új parkolási rendszer részeként egységes információs táblák is megjelennek az utcákon, amelyek egyértelművé teszik az egyes parkolási zónák jellemzőit. Emellett körülbelül 10 százalékkal nő a parkolási díjas zónák területe.

Bővül a fizetős övezet

Érdemes lesz körültekintően közlekedni a fővárosban, ugyanis lesznek olyan változások, amelyek a korábban kiadott térképen nem voltak jelölve. A II. kerületben például novembertől bővülhet a fizetős övezet. A polgármesteri hivatal parkolási osztályának vezetője, Nagy Zsuzsanna arról tájékoztatott, hogy Pasaréten a Szilágyi Erzsébet fasor–Lotz Károly utca–Pasaréti út–Gábor Áron utca által határolt területen kell majd fizetni a parkolásért, a Rózsadombtól kívülre eső részen pedig a Gábor Áron utca–Pusztaszeri út–Alsó Zöldmáli út lesz az új határvonal, de a Szépvölgyi út 52–66. előtti terület is a bővítés része lesz.

Zuglóban is változik a helyzet, ami a fizetős parkolást érinti. A Fogarasi út–Nagy Lajos király útja–Kerepesi út által bezárt háromszög területét teljesen fizetőssé teszi ősztől a helyi önkormányzat, ismertette Záhonyi Judit, a zuglói parkolási divízió helyettes vezetője. A bevezetés pontos időpontja egyelőre nem ismert.

Kőbányán eddig a Gyakorló utcai lakótelep környékén és az Üllői út melletti lakótelepnél kellett etetni érmékkel a parkolóautomatákat, de ez nem sokáig marad így. A további változásokról ebben a cikkben írtunk bővebben.

(Borítókép: Róka László/MTI)