A nemzetközi piacnak is gyárthatnak gyalogsági harci járműveket Zalaegerszegen

D  VG20210910003
2022.09.05. 09:35

A német Rheinmetall céghez köthető a Magyarországon újonnan létrejött hadiüzemek nagy része. A vállalat a Magyar Honvédség beszerzéseiben, valamint a fegyvergyártásban is elsődleges partnernek számít – írja a novekedes.hu.

A portál cikke szerint az újonnan létrejött hat hadiüzemből négy részben, vagy egészben köthető a Rheinmetallhoz, melyek a cég égisze alatt működnek. A német anyavállalat 51 százalékos tulajdonrésszel rendelkezik benne, míg a magyar állam 49 százalékkal.

A céghez köthető üzemek között van a zalaegerszegi gyár, melyben Lynx gyalogsági harcjárműveket készítenek. Ez az egyik legismertebb hazai harcjárműveket gyártó üzem.

A cikkben megjegyzik, hogy a Lynx a német Rheinmetall fejlesztése, saját kategóriájában pedig az egyik legmodernebbnek számít. A Magyar Honvédség legalább 218 darabot rendszeresít belőle.

Mint írják, a Honvédségnek szánt járművek közül 172 darabot Zalaegerszegen fognak legyártani, a többi jármű még Németországból érkezik majd.

A szállítások várhatóan még idén elindulnak, a zalaegerszegi üzem már idén tavasszal elkészült. Azóta a Rheinmetall telepítette a gyártáshoz szükséges gépsorokat, és megindult a tesztüzem. 2023-ban már a sorozatgyártás is beindulhat,  a maga évi 45 darabos kapacitásával.

Az üzem később a nemzetközi piacra is gyárthat, a Lynx iránt ugyanis sok másik ország is érdeklődik, köztük az Egyesült Államok és Ausztrália. 

(Borítókép: Lynx páncélozott gyalogsági harcjármű a német Rheinmetall és a magyar állam közös beruházásában épülő Lynx-harcjárműgyár bokrétaünnepségén Zalaegerszegen, 2021. szeptember 10-én. Fotó: Varga György/MTI)