Görögországban fogták el a magyar bűnözőt, van bőven vaj a füle mögött

2022.09.06. 06:49
Thesszalonikiben kézre kerítettek egy 26 éves magyar nőt, aki ellen a többi között emberkereskedelem, pénzmosás, jelentős értékre elkövetett csalás, betöréses lopás és közokirat-hamisítás miatt adtak ki körözést Európa több országában is.

O. Fruzsina akkor tűnt el, amikor társait tavaly Ausztriában elfogta a rendőrség. A többszörösen büntetett előéletű gyanúsított olyan bűncselekményekben vett részt, mint emberkereskedelem, pénzmosás, jelentős értékre elkövetett csalás, betöréses lopás és közokirat-hamisítás.

Részese volt annak a csalássorozatnak is, melyet nigériaiakkal együtt követett el. Több külföldi cég hivatalos levelezéséhez jutottak hozzá, feltehetően egy víruson keresztül, majd az eredeti céghez hasonló e-mail-címről olyan leveleket küldtek üzleti partnereknek, amelyekre kifizetési számlaként már a sajátjukat adták meg. Ezzel a módszerrel különböző estekben 500 eurótól egészen 40 ezer euróig jutottak hozzá.

Több európai országban is keresték

A nő ellen érvényben volt hazai, európai és nemzetközi elfogatóparancs is, körözést adott ki ellene a Felső-Ausztriai Tartományi Rendőr Igazgatóság is.

A gyanúsított több hamis identitás mögé rejtőzve tűnt el, majdnem egy évig sikeresen bujkált a hatóságok elől. Felkutatását az osztrák célkörözési társszerv jelzése alapján kezdték meg. Ekkor sikerült kideríteni, hogy a nő már huzamosabb ideje nem tartózkodik Magyarországon, hanem külföldre szökött.

A magyar fejvadászok az ENFAST-hálózaton keresztül kapcsolatba léptek a görög társszervvel, majd az osztrák, a magyar és a görög illetékes hatóságok közötti adategyeztetéseknek és kommunikációnak meglett az eredménye: a görög rendőröknek szeptember 2-án, Thesszalonikiben sikerült kézre keríteniük O. Fruzsinát. Kiadatásáról később döntenek.