Publicus Intézet: Évek óta nem volt ennyi elégedetlen ember Magyarországon

BJASZ20210601022
2022.09.06. 12:24
Az emberek körülbelül 71 százaléka elégedetlen azzal, ahogyan az országban mennek a dolgok – derült ki a Publicus Intézet legújabb közvélemény-kutatásából.

A Népszava számára készített felmérésben azt írták, hogy az áprilisi választások óta – 25 százalékkal – 71 százalékra nőtt a pesszimisták aránya, és utoljára 2015-ben volt ekkora mértékű az elégedetlenség. 

Az ellenzéki szavazók közül szinte mindenki, 99 százalék azt mondta, hogy elégedetlen a mostani helyzettel. A bizonytalanok közül 80 százalék vélekedett ugyanígy.

Még a kormánypárti szavazók közt is körülbelül 30 százalékos volt az elégedetlenek aránya.

A Publicus szerint összességében a válaszadók mindössze 28 százaléka mondta azt, hogy biztosan a kormánypártokat támogatja (ami 9 százalékkal volt alacsonyabb a májusi mérésükhöz képest). Az intézet ugyanakkor azt is hozzátette, hogy a Fidesz népszerűségének csökkenéséből az ellenzék sem tudott profitálni érdemben: a választáson együtt induló ellenzéki pártok népszerűségét 24 százalékra mérték, ami csak két százalékkal volt több a korábban mért eredményüknél. 

A fennmaradó 42 százalék önmagát a bizonytalan szavazók közé sorolta.

A kutatóintézet szerint a biztos pártválasztók közt a kormánypártok aránya 48 százalékos, az ellenzéki összefogás pártjaié pedig 40 százalékos volt. E pártok közül a DK most a legerősebb (11 százalékkal), utánuk jön a Momentum (7 százalék), az MSZP (6 százalék), a Jobbik (3 százalék), az LMP (2 százalék), valamint a Párbeszéd és a Mindenki Magyarországa Mozgalom (1-1 százalék). A Mi Hazánk Mozgalom 5 százalékon, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt pedig 4 százalékon áll a biztos szavazóknál – derült ki a Népszava által ismertetett felmérésből. 

(Borítókép: Jászai Csaba / MTI)