Testkamerákat kapnak a börtönőrök

2022.09.07. 11:31
Testkamerákat alkalmaz a jövőben a büntetés-végrehajtási szervezet; az eszközökkel visszakövethetőek, illetve utólag kielemezhetők a rögzített események, ami jelentős mértékben növeli a szakmai munka hatékonyságát – közölte a Büntetés-végrehajtás Országos Szervezete (BvOP) szerdán az MTI-vel.

Azt írták, a testkamerák üzemeltetése felhasználóbarát, alkalmazásuk nem igényel külön képzést. Az eszköz robosztus, masszív kialakítású, burkolata és szerkezeti stabilitása megfelel a MILSTD 810 katonai szabványnak – írja a közlemény. Ellenáll a külső környezeti behatásoknak, mint a folyadék, por, ütődés, és −20 és +50 Celsius-fok között üzemképes.

A készülék stabilan elhelyezhető a ruházaton, így a különböző szituációk, mozgások során – mint az intézkedés, séta, kísérés, biztosítás – is képes jó minőségű, értékelhető képi- és hanganyagot rögzíteni. A testkamerát pólóra, ingre, kabátra, taktikai mellényre, de akár övre is fel lehet helyezni erős mágneses és csatos rögzítői segítségével.

Az eszközbe épített giroszkóp segít olyan helyzetekben is a felvétel rögzítését elindítani, amikor egy adott szituációban erre nincs idő, vagy valamilyen egyéb ok miatt elmarad a rögzítő gomb megnyomása – tették hozzá. Az eszközöket jelenleg a BvOP központi támogató főosztály műveleti osztályának munkatársai használják a napi szolgálatellátásuk során.