18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Védett kocsival küzdenének a HÉV-eken megszaporodó nemi erőszak ellen

2022.09.07. 12:40

Az utóbbi időben egymást érik a HÉV-en elkövetett bűncselekményekről szóló hírek, amiket elsősorban nők és gyermekek ellen követnek el. A szexuális ragadozók annak tudatában támadhatnak, hogy nem veszi őket kamera. A nyomozók pedig egy fantomkép készítésénél nem jutnak tovább, így tettüket megússzák – vázolta fel szerdai közleményében a problémát Kerepes önkormányzata, amelyre közösen keresett megoldást a MÁV-HÉV Zrt. vezetése, valamint Gyuricza László, kerepesi polgármester.

A H8-as HÉV-vonalon két nemierőszak-kísérlet is történt az utóbbi időben, míg nemrég országos botrányt okozott a megállóban egy várandós kismama előtt maszturbáló férfi. Napokkal később ugyanezen a Budapest–Gödöllő-vonalon egy pár kényeztette egymást nyilvánosan az utasok szeme láttára. Majd Szigetszentmiklóson csapott le egy 19 éves lányra a HÉV-en egy szexuális ragadozó.

Az önkormányzati közlemény szerint éppen ezért ült le egyeztetni pár nappal ezelőtt Gyuricza László polgármester és Nagy Gábor, a MÁV-HÉV Zrt. vezérigazgatója, mikor is arra keresték a választ, miként lehetne biztosítani a járatokon a biztonságos közlekedést.

Ekkor Kerepes polgármestere előállt a védett kocsi ötletével, amely nem generál extra költséget a közlekedési vállalatnak, azonban minden szerelvényen biztosít egy hangot és képet továbbító bekamerázott kocsit az utasoknak.

Ezekben a kocsikban az elképzelésem alapján olyan, jó minőségű, vandálbiztos kamerák lennének elhelyezve, amelyeket lát a MÁV biztonsági szolgálata, és amennyiben szükséges, tudnak intézkedni, az utasok segítséget tudnak kérni

– fogalmazott Gyuricza László.

A MÁV-HÉV Zrt. vezérigazgatójának szimpatikus volt a védett kocsi ötlete, ami megoldást jelenthetne a legkiszolgáltatottabbak biztonságára – tudatta a megbeszélésről beszámoló kerepesi önkormányzat. 

Ha baj van

Az éjjel-nappal ingyenesen hívható Áldozatsegítő Vonal 2011 óta a 06 (80) 225-225-ös telefonszámon tájékoztatást ad az ügyfeleknek a különböző áldozatsegítő szolgáltatásokról.

Szintén a bántalmazottak segélyvonala az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat (OKIT) országosan, a nap 24 órájában bármikor ingyen hívható telefonszáma: +36 (80) 20-55-20.

Ha kiabálást, veszekedést hallunk, vagy valakit például monoklival látunk a környezetünkben, nem lehetünk közönyösek! Főleg, ha kiskorú is érintett, akár anonim módon is értesíthetjük a 112-t, a rendőrséget vagy a telefontanút.

Emellett a megyei kormányhivatalokon belül ugyanúgy működnek a területi áldozatsegítő szolgálatok, itt szintén áldozatsegítő munkatársak állnak az áldozatok rendelkezésére.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport