Rusvai Miklós elárulta, mikor érkezhet Magyarországra az új típusú oltóanyag

2022.09.07. 05:53
A brit gyógyszerfelügyeleti hatóság már engedélyezte a koronavírus eredeti és a jelenleg terjedő variánsai ellen egyaránt hatékony oltóanyagok beadását. Ha minden jól alakul, ezekhez majd Magyarország is hozzáférhet, jelezte Rusvai Miklós állatorvos, virológus.

A Moderna és a Pfizer is kijött a saját vakcinaverziójával, amely már nem a vuhani vírus, hanem az omikron-változat tüskefehérjét kódoló mRNS-ét tartalmazza hatóanyagként – nyilatkozta az InfoRádióban az ismert víruskutató. Mint mondta, a Pfizer a BA.1-es, első omikron-variáns, míg a Moderna a BA.4-es és 5-ös változat mRNS-ét tartalmazza.

Az új oltóanyag jobban véd a most terjedő variáns ellen, az eredeti oltóanyag a mostanra már kihalt vuhani változat ellen lett kidolgozva, ezért már kevésbé véd, tette hozzá Rusvai Miklós, aki szerint az eredeti változat ellen jobban védő vakcinát fogják kapni azok, akik most igényelnének oltást.

Tanácsolom mindenkinek, hogy várjon még egy kicsit, mert én őszintén remélem, hogy az Európai Unió, és ezen belül Magyarország is hozzáfér majd az új típusú oltóanyaghoz néhány héten belül

– mondta Rusvai Miklós.

A virológus úgy fogalmazott: „A nyári járványhullám lecsengőben van, és a következő járványhullámra másfél-két hónapot talán még várni kell. A rizikócsoportba tartozóknak célszerű oltatniuk magukat, ami viszonylag széles réteget jelent.”

Rusvai Miklós megjegyezte, az oltás továbbra is opcionális marad, tehát egyetlen országban, így értelemszerűen hazánkban sem fogják kötelezővé tenni.