Novák Katalin a román államfővel találkozott Bukarestben

D NOE20220907030
2022.09.07. 14:47
Közös sajtótájékoztatót tartott Bukarestben Novák Katalin köztársasági elnök és Klaus Johannis román államfő. A politikusok találkozóján szó esett a Romániában élő magyarok helyzetéről, az Ukrajnában zajló háborúról és Románia és Magyarország kapcsolatáról.

Az a célunk és feladatunk, hogy az Európai Unió hangját felerősítsük, befolyását növelni tudjuk – mondta Novák Katalin köztársasági elnök a Klaus Johannis román államfővel tartott sajtótájékoztatóján szerdán Bukarestben.

A köztársasági elnök kérdésre válaszolva kifejtette, hogy a két ország ebben a kérdésben is kész közösen fellépni.

Jó közös döntésekre van szükség

– emelte ki a köztársasági elnök.

Hozzátette: a Klaus Johannis román államfővel folytatott megbeszélés témája volt egyebek mellett Románia schengeni térséghez való csatlakozása, a Romániában élő magyarok helyzete, az ukrajnai háborúból menekültek megsegítése, az energetikai kérdések és az energiafüggőség. Kiemelte, bízik Románia és Magyarország pragmatikus, jó és modern kapcsolatában – írta az MTI.

A köztársasági elnök bukaresti útja előtt azt írta a közösségi médiában közzétett bejegyzésében, utoljára 12 éve járt hivatalos látogatáson magyar államfő Bukarestben.

(Borítókép: Klaus Johannis román elnök fogadja Novák Katalin köztársasági elnököt hivatalos bukaresti látogatásán a Cotroceni elnöki palotában 2022. szeptember 7-én. Fotó:  Bruzák Noémi/MTI)