Megszólalt lemondásáról a paksi bővítésért felelős államtitkár

D KOS20220510002
2022.09.07. 17:16
Az ATV Híradójának röviden nyilatkozott a lemondásáról Süli János, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára, aki a paksi bővítésért volt felelős.

A Magyar Közlöny kedd esti számából derült ki, hogy az államtitkár benyújtotta lemondását, és azt el is fogadták. Abból a közlésből azonban nem derült ki, hogy mi volt ennek az oka.

Mindezt sokan azzal hozták összefüggésbe, hogy az utóbbi hetekben már a kormánypárt politikusai is arról beszéltek, hogy a projekt túl lassan halad. Lázár János építési és beruházási miniszter például alig másfél hete mondta azt: a kormány létező legsúlyosabb bűne az, hogy még mindig nincs készen a paksi atomerőmű új blokkja.

A véleményét osztotta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter – aki május óta, az új kormányban lett Süli János felettese –, amikor azt mondta szeptember 2-án az ATV-nek nyilatkozva: „Én egy dolgot szoktam mondani, hogy amikor aláírtuk Moszkvában a paksi atomerőmű építéséről a megállapodást 2014-ben, másnap született meg Patrik nevű fiam. Na most, Patrik holnap kezdi meg a második általános iskolai osztályt” – fogalmazott a miniszter, hozzátéve: 

Én elhiszem, sőt tudom is, mert három hónapja benne vagyok, hogy a Paks 2 egy nagyon bonyolult dolog. De ennyire nem bonyolult, hogy egy gyerek születésétől második osztályos koráig ne történjen semmi.

Süli János most ugyancsak az ATV-nek nyilatkozott röviden a lemondásáról. Azt mondta: a két miniszter kritikájának nincs köze a lemondásához, és ezek a kritikák őt nem viselték meg.  

ARRÓL VISZONT NEM AKART BESZÉLNI, HOGY MI VOLT A VALÓDI OKA A TÁVOZÁSÁNAK.

A volt államtitkár mindössze annyit mondott: elmúlt 66 éves, és paksi lakosként, illetve országgyűlési képviselőként van elég feladata, és ezáltal személyesen neki is eleme érdeke az, hogy a paksi beruházás megvalósuljon.

Megszűnik az államtitkárság, lecserélték a felső vezetést

Süli János lemondása után – a Magyar Közlöny Hivatalos Értesítőjében írtak szerint – az államtitkársága meg is szűnik, és a jövőben a Paks 2 beruházás a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkárának, Magyar Leventének a hatáskörébe kerül át. Az ATV kormányközeli forrásból származó értesülése szerint a lemondások mögött többek között az állhat, hogy „az emberei közül többnek is bizonytalanná vált a paksi bővítésben a szerepe a jövőben”.

Ezzel összefüggésben nemrég derült ki az is, hogy szeptember eleje óta a projekt felső vezetését is teljesen lecserélték. A Paks II. Zrt. vállalat vezetését Jákli Gergely, az Eximbank korábbi vezérigazgatója vette át szeptember 1-jétől, miközben Mendelényi Dániel (a külügyminisztérium korábbi gazdaságfejlesztési utazó nagykövete), valamint Fellegi Tamás László (a második Orbán-kormány egykori nemzeti fejlesztési minisztere) elnökségi tagok lettek.

A projekt előrehaladásáról épp szerdán érkezett egy újabb hír, miszerint a Roszatom képviselői hamarosan ismét egyeztetnek a magyar féllel. A vállalat vezérigazgatója ezzel összefüggésben azt is elárulta, hogy  mikor kezdődhet meg az atomerőmű új blokkjainak építése .

(Borítókép: Süli János, a paksi atomerőmű bővítéséért felelős tárca nélküli miniszter napirend előtti felszólalásra reagál az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. május 10-én. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)