Londoni magyar nagykövet: Különleges időszaka ez a brit politikának

coverqueen
2022.09.08. 22:56
Kedves melegszívű, felkészült és tájékozott idős hölgy - így emlékezett az Indexnek adott interjúban Kumin Ferenc Magyarország rendkívüli és meghatalmazott londoni nagykövete, aki arról is beszélt, az elmúlt öt nap kivételes a brit politikai életben.

Mikor lehetett tudni, hogy súlyosra fordult a királynő állapota?

A királynő egészségi állapotáról mindig óvatosan adtak hírt, de londoni idő szerint ebédidőben, amikor az orvosok aggodalmáról szóló közleményt kiadták, akkor már lehetett tudni, hogy baj van. Akkor kezdtek elindulni az emberek a palotához és már a média is csak II. Erzsébettel foglalkozott. Az uralkodó halálhíre nem volt váratlan, az egészségügyi állapota régóta foglalkoztatta a közvéleményt. 

Milyen a hangulat most Londonban?

Csendes, szomorú és méltóságteljes. A Buckhingham palotánál szomorú arcú, kisírt szemű embereket látni, folyamatosan érkeznek oda virágcsokrokkal. II. Erzsébet nagy tiszteletnek örvendett, nem csak a monarchiában élők között, de a politikai élet szereplői között is, pártállástól függetlenül. 

A brit politikában milyen teendők vannak a mostani helyzetben?

A királynő temetéséig, vagyis tíz napig a törvényhozás áll, de a parlament ülésezni fog, mert Liz Truss miniszterelnöknek az új uralkodóra is fel kell esküdnie. Holnap összeül a trónutódlási tanács, hivatalosan proklamálják az új uralkodót, III. Károlyt, ők fogják bejelenteni hivatalosan is II. Erzsébet utódját. Ezután ül össze a parlament és a miniszterelnök ismét esküt tesz. 

Történelmi pillanat ez, hiszen még egyetlen brit miniszterelnökkel sem történt meg az, hogy néhány napon belül két uralkodónak is esküt kell tennie. Az elmúlt öt nap mindenképpen különleges időszaka a brit politikának. Azért is, mert az ország nagyon várta, hogy új kormánya legyen és nagy lendülettel kezdte el teendőit. 

Milyen személyes élménye van a királynővel?

Azt mondhatom, hogy különleges. Minden itt szolgáló nagykövet a királynőnek adja át a megbízólevelét. Én a pandémia idején érkeztem az állomáshelyemre és egyértelmű volt, hogy akkor nem tudok találkozni az uralkodóval. Miután ez a helyzet elhúzódott, így egy videobeszélgetés keretében adhattam át megbízólevelemet. Tizenöt percet volt módon beszélgetni II. Erzsébettel, kedves, melegszívű, felkészült és tájékozott hölgyet ismertem meg személyében, aki 1993-as budapesti látogatását is kedves emlékei között tartotta számon.

(Borítókép: Kumin Ferenc átadja megbízólevelét.)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport