Ötpontos akciótervsegíti az elektromobilitás terjedését

2022.09.09. 10:41
A Magyar Elektromobilitási és Technológiai Egyesület közzétette a hazai e-mobilitás térnyerésének felgyorsítására szóló ötpontos akciótervet.

Az e-mobilitás térnyerésének felgyorsítására az 5 pontból álló akcióterv szerint elektromos járműveket a következő feltételekkel javasol vásárolni a Magyar Elektromobilitási és Technológiai Egyesület, és ahhoz állami támogatást javasol biztosítani.

Átstrukturált sávos támogatási program keretében 15 millió forintig 3,5 millió forint, 15 és 20 millió forint között az állam 2 millió forint támogatást nyújthatna. Magánszemélyeknek alanyi jogon – pályázat nélkül – 1 darab, jogi személyek pályázati úton maximum 5 darab e-autót vásárolhatnának. A Magyar Elektromobilitási és Technológiai Egyesület javasolja a használt tisztán elektromos autók támogatását.

Töltőinfrastruktúra fejlesztéséről közölték, az otthoni töltőpont létesítésének támogatása háztartásonként maximum 300 ezer forint, míg jogi személyek gyors és villámtöltő telepítésének támogatása, rendre 500 ezer és 2 millió forint közötti összeg legyen.

Kiszámítható, tervezhető ösztönzői rendszert javasolnak: a meglévők megtartása mellett javasoljuk a tisztán elektromos gépjárművek autópálya-díjmentességének bevezetését. Az egyes ösztönzők kivezetése kiszámítható módon, előre tervezett idősíkon, több évre lebontva, jogszabályi rögzítéssel történne.

Hozzátették, hogy egy univerzális e-autó-töltő alkalmazásra lenne szükség: állami szerepvállalással egy olyan univerzális töltésindítási applikációt vagy fizikai kulcsot alkalmazó szolgáltató felállítása szükséges, melyen keresztül az összes szolgáltató e-autó-töltője elindítható.

Tájékoztató kampányok indítását is felvetették, melynek részeként edukációs kampánysorozatokat lehetne tartani a tévhitek eloszlatására, jelenlegi és várható ösztönzők ismertetésére. A tájékoztatás segítene a megalapozott döntések meghozatalában az e-autó üzemeltetésére és vásárlására vonatkozóan.