Felfüggesztették a momentumos újpesti polgármester párttagságát

2022.09.09. 10:05
Déri Tibor döntését nem egyeztette, ez pedig bizalmi válságot eredményezett. A párt vezetése vizsgálatot indít politikusával szemben, az újpesti ellenzéki pártok pedig már meg is találták a regnáló polgármester utódját, a következő választáson már őt támogatják.

Déri Tibor momentumos polgármester bejelentette, hogy családi okok miatt nem kíván a 2024-es önkormányzati választáson indulni az újpesti városvezetői mandátumért. Erre reagálva az ellenzéki összefogás pártjainak hatpárti, frakciószövetségi ülésén arról döntöttek, hogy a bejelentést tudomásul veszik. Erről közös közleményt is kiadtak, melyet – a Momentum kivételével – minden párt delegált képviselője aláírt. Azt írják:

Mivel felelősségünk van városunk, Újpest működéséért és fejlődéséért, ezért továbbra is biztosítjuk a képviselő-testületi többséget és az önkormányzati döntésképesség feltételeit a ciklus végéig, valamint haladéktalanul közösen kezdjük meg a felkészülést a 2024-ben esedékes önkormányzati választásokra.

A fentiek mellett aláhúzták, a következő megmérettetésen Trippon Norbertet, Újpest jelenlegi alpolgármesterét tekintik az ellenzéki pártok közös polgármesterjelöltjének. (Trippon 20 éve újpesti önkormányzati képviselőalpolgármestereként második ciklusát tölti.)

Csütörtökön késő este a Momentum Mozgalom elnöksége azt közölte, hogy

az elmúlt időszakban kialakult bizalmi válság miatt a Momentum vezetése napokkal ezelőtt vizsgálatot kezdeményezett a kialakult helyzet tisztázására. Ennek a vizsgálatnak az eredményét Déri Tibor nem megvárva szeptember 5-én arról tájékoztatta az újpesti frakciószövetséget, hogy nem indul 2024-ben a polgármesteri pozícióért.

Úgy látják, mivel ezt a Momentum vezetése nem hagyta jóvá, tovább mélyült az érintett felek között fennálló bizalmatlanság. Erre tekintettel hozta meg a Momentum elnöksége a felfüggesztésről szóló döntését.