2024. június 23. 21:00
Svájc
Németország
Frankfurt Arena III. forduló
2024. június 23. 21:00
Skócia
Magyarország

Már csak pár napig kérhetik a szülők gyerekeiknek az ingyenes, HPV elleni oltást

2022.09.09. 15:27
A szülők szeptember 12-ig kérhetik gyermekeiknek az ingyenes, HPV (humán papillomavírus) elleni védőoltást – emlékeztetett a helyettes országos tiszti főorvos pénteken Debrecenben, a Magyar Gyermeknőgyógyász Társaság kongresszusa keretében tartott sajtótájékoztatón.

Surján Orsolya elmondta: a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) kezeli a nemzeti immunizációs programot, amelynek 2014 óta része a HPV elleni védőoltás, 2018-tól alkalmazzák a kilenckomponensű, nagy védettséget jelentő vakcinát, 2020 óta pedig a fiúk számára is elérhetővé tették a védőoltást.

A vakcinát a fiataloknak a szexuális élet megkezdése előtt érdemes beadni, ezért az általános iskola hetedik osztályos, 12. életévüket betöltött gyerekeknek kérhetik a szüleik az ingyenes védőoltást hétfőig – mondta Surján Orsolya, kérve a szülőket, hogy minél többen tegyék ezt meg a gyerekük védelmében.

Hozzátette: aki hétfőig jelentkezik a védőoltásra, az első vakcinát októberben, a másodikat jövő év tavaszán kapja meg. Jelezte azt is, hogy a világon több száz millió védőoltást adtak már be, komolyabb mellékhatást nem, némely esetben csak helyi mellékhatást tapasztaltak.

Surján Orsolya kitért arra, hogy egyre több 18 éves fiatal – akiknek a szülei korábban nem kérték a védőoltás – most szeretné beadatni a vakcinát. Számukra is szeretnének olyan programot indítani, hogy ingyenesen juthassanak hozzá a védőoltáshoz – fűzte hozzá.

Krasznai Zoárd, a Magyar Gyermeknőgyógyász Társaság elnöke elmondta: idei kongresszusuk mottója a fiatal lányok egészségprevenciója is lehetne, hiszen a színes tudományos program e fő irányelv köré csoportosul.

A rendezvényen a sikeres, HPV elleni korosztályos védőoltásprogramnak és a HPV elleni küzdelemnek külön szekciót szerveztek.

A nők esetében a méhnyakrák a leggyakoribb, HPV-fertőzés által okozott betegség, de más problémákért is felelős, a férfiak esetében a nemi szervi daganatokon kívül más, például szájüregi daganatokat is okozhat. 

A védőoltással ezek több mint kilencven százaléka megelőzhető – tette hozzá Krasznai Zoárd.