A varjúbűnözésnek befellegzett

2022.09.09. 13:29
Az emberiség túljár a kukázó madarak eszén, Budapesten fedelet kapnak a régi típusú hulladékgyűjtők.

Itt van az ősz, itt van újra, és ilyenkor még több madár húzódik be a városokba, táplálék után kutakodva. A nagyobbak, többnyire dolmányos varjak, csókák és szarkák gyakran a fedetlen hulladékgyűjtőkben keresnek élelmet, ami azzal jár, hogy nem csak ételmaradékokat, hanem egyéb hulladékokat is kikotornak a régebbi fajta szemetes kosarakból, nem kis bosszúságot okozva ezzel a parklátogatóknak és a parkok üzemeltetőinek.

A probléma kiküszöbölése érdekében az FKF munkatársai már tavasszal három helyszínen fedeleket szereltek fel a rácsos hulladékgyűjtőkre, és mivel a tesztüzem sikeresnek bizonyult, és az érintett helyszíneken jelentősen csökkent a madarak által széthordott hulladék mennyisége, most tovább bővítik a varjúbiztos kukák számát.

Első ütemben száz edényre kerül fedél a Gellérthegyen a Citadella, a Sziklatemplom, valamint az Orom utca környékén.

A tartályfedelek gyártását, felszerelését és majdani karbantartását az FKF munkatársai végzik, akik az előzetes tervek szerint 500 ilyen eszközt készítenek. Lesznek teljesen zárt, illetve olyan fedelek is, amelyek kisebb bedobó nyílással rendelkeznek. Utóbbiak előnye, hogy a madarak számára megakadályozzák a szeméthez való hozzáférést, ám a forgalmasabb területeken megkönnyítik a járókelőknek a hulladék elhelyezését a gyűjtőben.

A cseles óvintézkedésen túl azonban a lakosság is sokat tehet a kukázó madarak ellen.

A szakemberek arra kérik a járókelőket, hogy a szendvics-, vagy gyorséttermi ételmaradékot a már fedéllel ellátott hulladékgyűjtőkbe helyezzék.