Százezres büntetést kapott a nagymama, aki fuldokló unokája miatt állt félre a leállósávba

2022.09.09. 06:23
Nyugdíjának több mint a felére büntették azt a nagymamát, aki Balatonról hazajövet megállt az M7-es autópálya leállósávjában, mert unokája fuldokolni kezdett.

Férjével, valamint 7 és 10 éves unokáival a Balatonról jött haza júliusban egy nyugdíjas hölgy az M7-es autópályán, amikor a kisebbik fiú félrenyelt.

A tükörből azt láttam, hogy a kicsi elsápadt. Pillanatok alatt játszódott le az egész, a következő másodpercben már fuldoklott a gyerek

– mesélte a nő az RTL Híradó stábjának.

A leállósávban állt meg és bekapcsolta a vészvillogót. Megnyugtatták a kisfiút, aki ugyan hányt, de nem esett baja. Ezután gond nélkül hazaértek, de nem sokkal később levelet kaptak. A levélből kiderült, hogy 100 ezer forintra büntették meg a nőt, mert szabálytalanul használta a leállósávot.

A nő levélben kérte a rendőrséget, hogy tekintsenek el a bírságtól, de azt a választ kapta, hogy a leállósávot csak az autó műszaki hibája miatt lehet igénybe venni, és csak addig, amíg a hibát ki nem javítják. Azt is írták, hogy a kormányrendelet nem teszi lehetővé a közigazgatási bírság összegének a mérséklését, de kérhet részletfizetést.

Mint kiderült, a büntetés több mint a felét teszi ki havi nyugdíjának.

Borbély Zoltán közlekedési szakjogász szerint súlyos rosszullét esetén meg lehet állni a leállósávban.

Ha egy gyerek súlyos tüneteket produkál, akkor indokolt lehet a leállás, sőt még az is, hogy megszüntetik az eljárást. Hangsúlyozom, hogy ezt bizonyítani kell, hiszen bárki hivatkozhat arra, hogy a leállósávban valami történt

– magyarázta a szakértő.

A nő ugyan fellebbezett a döntés ellen, de a csatorna megkeresésére csupán annyi válasz érkezett a rendőrség részéről, hogy az ügy még elbírálás alatt áll.