Komoly segítséget jelenthet az önkormányzatoknak egy most megjelent pályázat

2022.09.09. 09:44
Vissza nem térítendő támogatást nyerhetnek a városi és nagyközségi önkormányzatok – illetve konzorciumaik – az OTP Bank által, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének partnerségével idén meghirdetett pályázaton. A kezdeményezés keretében a helyi gazdaság élénkítését vagy a fenntarthatóságot célzó fejlesztési tervek megvalósítására 12 pályázó összesen 50 millió forintot nyerhet. A pályázat szeptember 1-je óta nyújtható be az OTP Bank honlapján.

Komoly segítséget jelenthet az önkormányzatok számára egy új pályázat, amely a helyi gazdaság élénkítését és a fenntarthatóságot célzó fejlesztési tervek megvalósítását támogatja. A kezdeményezés a megalapozott pályázati dokumentumokkal az uniós források elnyerésének esélyét is növelheti az érintett települések számára. A hitelintézet két kategóriában várja az önkormányzatok, vagy azok részvételével alakított helyi konzorciumok pályázatait:

  • a „Fenntartható közösség” kategóriában például az energiafelhasználást mérséklő, vagy a helyi bevételeket növelő, hosszú távon fenntartható projekteket;
  • a „Fejlődő helyi gazdaságok” kategóriában pedig munkahelyteremtő, az üzleti lehetőségek kiaknázását segítő pályázatokat vár az OTP Bank.

A közleményben kiemelik: a két szempont, hogy a tervezett beruházás mennyire fenntartható gazdasági-pénzügyi értelemben, valamint, hogy milyen mértékben járul hozzá a helyi életszínvonal növeléséhez, a pályázatok elbírálásánál is sokat számít. Az értékelést pontozásos rendszerben az OTP Bank és a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) által felkért szakmai zsűri végzi.

Innovatív ötleteket várnak

Kiemelték: a zsűri 2023. március 31-éig zárja le az értékelést, és kiemelten figyeli azokat az innovatív ötleteket és megoldásokat, amelyeket a helyi viszonyokhoz igazítva más települések is sikeresen átvehetnek. A nyerteseknek vállalniuk kell, hogy a kiírásban szereplő határidőig összeállítják a pályázatuk hivatalos tervdokumentumait, valamint el is számolnak a támogatással.

A pályázati dokumentumok 2023. február 24-ig nyújthatók be, a pályázat weboldalán.