Jó hír érkezett az együtt lakó, többgenerációs családoknak

HNT 6536
2022.09.10. 11:24
A szeptember 9-én a Magyar Közlönyben új kormányrendeletet tettek közzé a családi fogyasztói közösségekre, valamint a családi otthonteremtési kedvezményből megvalósuló tetőtérbeépítésekre vonatkozó kedvezmények bevezetése érdekében az egyes egyetemes szolgáltatási árszabások meghatározásáról szóló 259/2022. (VII. 21.) Korm. rendelet módosításáról.

A kormány határozott a családi fogyasztói közösségekre vonatkozó kedvezmények bevezetéséről, miszerint rendeltetési egységek szerint fog járni a rezsicsökkentett, korlátozott árú gáz- és villanyfogyasztás.

Csökkentett áron fogyaszthatnak 

Az új rendelet alapján a rezsicsökkentés új feltételeinek bevezetésével azok, akik a legnagyobbat bukták – a jogilag egy ingatlanon osztozó, egy mérőórát használó, de több családból álló lakóközösségek – újra és újra igényelhetik és továbbra is rezsicsökkentett áron juthatnak hozzá az áramhoz és a gázhoz.

Ha a társasháznak, lakásszövetkezetnek nem minősülő ingatlanon belül több, de legfeljebb négy önálló, az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet 105. §-a szerinti lakás rendeltetési egység (a továbbiakban: lakás rendeltetési egység) található, a települési önkormányzat jegyzője (a továbbiakban: eljáró hatóság) kérelemre 8 napon belül hatósági bizonyítványt állít ki a lakás rendeltetési egységek számáról

– tájékoztat a Magyar Közlönyben megjelent rendelet. A hatósági bizonyítvány a ténylegesen kialakult állapotot fogja igazolni. Az  eljáró hatóság az ingatlanra esetlegesen jogszabályban meghatározott, a rendeltetési egységek számára vagy funkciójára vonatkozó korlátozást nem veszi figyelembe.

Trükközni nem érdemes, ugyanis a rendelet szerint a szolgáltató bármikor kérheti az ellenőrzést, és ha kiderül a csalás, akkor a versenypiaci ár másfélszeresét kell megfizetni a a fogyasztónak.

(Borítókép: Nagy Tamás / Index)