Bilincselés, pesszimista Brüsszel – az Index tudósítása Kötcséről

20220910135554 PAP 1875
2022.09.10. 14:30 Módosítva: 2022.09.10. 15:13
Megkezdődött az őszi politikai szezon, ami hagyományosan idén is a kötcsei piknikkel indul. Orbán Viktor miniszterelnök kötcsei beszédének egy része az orosz–ukrán háborúról és annak Magyarországra gyakorolt hatásáról szólt; Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a kormányfő úgy fogalmazott: nehéz időszak jön, de van remény.

Megérkezett Orbán Viktor a kötcsei piknikre – jelentette az Index helyszíni tudósítója. A miniszterelnök várhatóan bizalmi körben, sajtónyilvánosság nélkül ad majd iránymutatást saját párttársainak, beszéde 16 óra körül várható. A kormányfő délután 3 óra előtt néhány perccel közösségi oldalán is bejegyzést tett közzé. „Kezdünk! Kötcse 2022” – olvasható a fotóján.

A kormányfővel egy időben Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója is a helyszínre érkezett. Arra a kérdésünkre, hogy hol van hazánk helye az Európai Unióban, azt felelte, hogy

hát a szívében, ahogy eddig is. Magyarország Európa közepe, Európa része.

Orbán Balázs hangsúlyozta: az európai politika alakításában nagyon fontos szereplő a V4-es együttműködés és Magyarország, így „nem engedhetjük, hogy a mindennapi életünket befolyásoló döntések nélkülünk szülessenek meg”, ezekben aktív szerepet kell vállalnunk.

Ez azzal jár, hogy nagyon határozottan képviseljük a pozíciónkat, és ha ez konfliktust eredményez, akkor azt érdemes vállalni

– mondta a miniszterelnök politikai igazgatója, aki beszélt arról is, hogy a miniszterelnök mai kötcsei beszédének egy része az orosz–ukrán háborúról és annak Magyarországra gyakorolt hatásáról szól majd. Orbán Balázs ezzel kapcsolatban elmondta, nem az orosz energetikai szektor az, ami térdre kényszerül, hanem Európa. „Ezt a politikát át kell gondolni, de a kormány kitart amellett, hogy az alacsony keresetűeket és a nyugdíjasokat, valamint a nagycsaládosokat megvédje.” Hangsúlyozta, minél több területen szeretnének béremelést adni.

Arra a kérdésre, hogy a magyar állam kellően megbecsüli-e a pedagógusokat, azt mondta: azon dolgoznak, (...) hogy az ország teherbíró képességétől függően minél inkább megbecsüljék a pedagógusokat „anyagi értelemben is”.

Folyamatosan dolgozunk azon, hogy a legtöbb, fontos munkát végző társadalmi csoport egyre magasabb jövedelemmel rendelkezzen. Korábban a köz- és felsőoktatásban került sor béremelésre

– idézi az MTI a politikai igazgatót. Munkajogi kérdésnek nevezte azt, hogy a polgári engedetlenséget tanúsító pedagógusokat el kell-e bocsátani.

Az állam a jogszabályok betartására tudja felkérni a pedagógusokat; nincs ilyen szándék, de ha a jogszabályok mást nem tesznek lehetővé, akkor ez elkerülhetetlen

– közölte.

Orbán Balázs a tavalyihoz hasonlóan ma is egy hosszas Facebook-bejegyzésben foglalta össze gondolatait. Ebben azt írta, 21. alkalommal tartják meg a hagyományos kötcsei pikniket, amely mindig fontos találkozási pontja volt a jobboldali, polgári közösségnek. Kiemeli, hogy a mostani alkalom különösen fontos, mert Magyarország számos fenyegetéssel néz szembe: szomszédunkban háború dúl, Európában energiaválság tombol, a brüsszeli szankciók pedig lassan térdre kényszerítik Európa gazdaságát – fogalmazott Orbán Balázs.

Amikor az orosz agresszió elindult, akkor Brüsszelben az a döntés született, hogy az oroszokat szankciók bevezetésével állítja meg Európa, aminek következményeként a háború véget ér, a béke helyreáll, az oroszokat sikerül visszaszorítani, és a szankciók kevésbé fognak fájni Európának, mint amennyire Oroszországnak. Az Európai Unió a szankciókat meghatározott időre hozta meg, ezért az őszi politikai szezon a szankciók értékeléséről is fog szólni. Hogyha magunkba nézünk, illetve körülnézünk a világban, akkor azt látjuk, hogy a szankciók nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket

– írta bejegyzésében, amiben hozzátette: a háború nem ért véget, a béke nem köszöntött be, az oroszokat nem sikerült visszaszorítani – az viszont sajnos egyre inkább nyilvánvaló, hogy Európa térdre kényszerül a szankciós politika hatására elszabaduló energiaárak és a soha nem látott mértékű infláció miatt.

Orbán Viktor szerint van remény

Nehéz időszak jön, de van remény – ezt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter mondta arra az újságírói kérdésre, hogy miről szólt Orbán Viktor miniszterelnök 2022-es kötcsei beszéde. Kollégáink a helyszínen több politikust is próbáltak szóra bírni a kormányfői szónoklatról.

Hollik Istvánt, a Fidesz kommunikációs igazgatóját is erről kérdeztük, aki meglehetősen rövid választ adott arra a kérdésre, hogy miről szólt a miniszterelnöki beszéd:

Magyarországról.

Schmidt Mária, a Terror Háza igazgatója szerint Orbán Viktor úgy fogalmazott ma délután Kötcsén, hogy:

dolgozni kell keményen, és imádkozni.

Deutsch Tamás: Brüsszel szerint itt minden úgy rossz, ahogy van

Mint ismert, korrupcióellenes hatóságot hoz létre Magyarország. Deutsch Tamást, az Európai Parlament fideszes képviselőjét arról kérdeztük, hogy miért nem csatlakoztunk inkább egy meglévő apparátushoz, nevezetesen az Európai Ügyészséghez.

A politikus elmondta: hosszú évek óta zajlik az a politikai csatározás Brüsszel és Magyarország között, aminek a lényegét röviden úgy lehetne összefoglalni, hogy szerintük hazánkban

 „minden úgy rossz, ahogy van”.

Deutsch Tamás szerint erről azonban csak és kizárólag a magyar választópolgárok formálhatnak véleményt, és ezt meg is tették ismét az áprilisi választásokon.

Az EP-képviselő hangsúlyozta, hogy az Európai Bizottság most végre konkrét elképzeléseket fogalmazott meg, Magyarország pedig kész együttműködni, és a megegyezés irányába mutató tárgyalásokat folytatunk Brüsszellel.

Ha létrejön a megegyezés, akkor minden létező eddigi akadály elhárul annak útjából, hogy a jog szerint nekünk járó európai uniós fejlesztési forrásokat elérjük

– jelentette ki Deutsch Tamás.

Ókovács Szilveszter nem aggódik a 18 fok miatt

Csütörtökön derült ki, hogy a magyar kormány arra kötelezi az állami intézményeket, hogy 25 százalékkal csökkentsék a gázfelhasználást. A részleteket két héten belül kidolgozzák a minisztériumok, de a gyakorlatban ez azzal járna, hogy csak 18 fokra lehet fűteni az épületeket.

Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója a hírre reagálva az Indexnek arról beszélt, hogy szerinte a 18 fokba nincs belekalkulálva az emberek hőtermelése, azaz attól még, hogy 18 fokra lesz állítva a termosztát, az Operaházba érkező ezer ember, illetve az ott muzsikáló, táncoló kollégák felemelik annyira a hőfokot, hogy – mint fogalmazott – ne legyen gond.

Nem aggódom emiatt

jelentette ki Ókovács Szilveszter.

21. alkalommal piknikeznek

A Polgári Magyarországért Alapítvány rendezvényére már délelőtt elkezdtek szállingózni a politikusok, a helyszínen van már többek között Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter, Rogán Antal, a miniszterelnök kabinetfőnöke, Vitézy Dávid közlekedésért felelős államtitkár, Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő, Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője, Selmeczi Gabriella fideszes képviselő, Szita Károly kaposvári polgármester, Fónagy János gazdaságfejlesztéssel kapcsolatos parlamenti ügyekért felelős államtitkár, a korábban a paksi bővítésért felelő, ám épp a napokban lemondó Süli János. Újságírói kérdésre lemondásáról Süli János elmondta, amikor vállalta, akkor is tudta, hogy ez valamikor véget ér, és sikeresen nem könnyű belőle kimászni.

Szabó Bálintot rendőrök vitték el

Bár a legtöbben jó hangulatban, felszabadultan érkeztek meg a rendezvényre, Pintér Sándor bejutása akadályba ütközött, miután a gazdatüntetésről ismert Szabó Bálint beállt elé egy autóval. A belügyminiszter végül kiszállt a saját autójából, és besétált. A szegedi önkormányzati képviselőt a rendőrök intézkedés alá vonták, miközben a politikus lemondásra szólította fel Orbán Viktort.

A politikusok mellett a Dobozy-kúriában van már többek között L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója, Miklósa Erika Kossuth-díjas operaénekes, Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Lázár Vilmos fogathajtó, üzletember, a CBA felügyelőbizottságának elnöke, Rákay Philip kommunikációs és médiaszakember, illetve Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója.

Biztos pont a bizonytalan világban

Tavaly szeptemberben egy év kihagyás után volt kötcsei piknik. Orbán Balázs akkor egy hosszú Fccebook-bejegyzést osztott meg, amelyben összefoglalta, hogy milyen témákkal, kihívásokkal kell foglalkoznia a kormányoldalnak. Egy évvel ezelőtti bejegyzésében azt írta, 

a koronavírus miatt sajnos tavaly ebben a körben nem tudtunk találkozni, így azok az alkalmaink, amikor nemcsak a napi politikáról szoktunk beszélgetni, hanem tágabb kitekintésben is, elmaradtak. Most ezt szeretnénk pótolni, éppen ezért ma hosszú és tartalmas tanácskozásra számítunk.

Hozzátette azt is, egy bizonytalanságokkal teli világba érkeztünk, egyesek azt mondják, hogy világrend nélküli világ alakul. Orbán Viktor ezt azonban úgy szokta megfogalmazni: „népvándorlások és járványok korában vagyunk”, a kormány pedig azon dolgozik, hogy Magyarország egy sikeres ország legyen, ami jól tudja ezeket a kihívásokat kezelni. Bejegyzésében később azt is kifejtette, úgy vélik, „Magyarország egy biztos pont ebben a bizonytalan világban”. A tavalyi összefoglalónkat itt olvashatja.

(Borítókép: Orbán Viktor. Fotó: Papajcsik Péter / Index)