Németh László szerint a kata módosítása megnöveli a feketén foglalkoztatottak számát

2022.09.10. 13:57
A kata megváltoztatása után jelentősen meg fog nőni azoknak az aránya, akik feketén dolgoznak – közölte Németh László, az Ipartestületek Országos Szövetségének elnöke.

Emellett arra is felhívta a figyelmet, hogy egy széles vállalkozói kör számára továbbra sem megoldott a nyugdíjkérdés Magyarországon. 

„Nem tudnak a katában maradni a mellékfoglalkozásúak, illetve a bt.-k. A vállalkozások választhatják az egyéni vállalkozást, az átalányadózást, a bt.-sek a kivát is vagy a társasági adót. Megvannak a lehetőségek, csak mindegyik magasabb adóteherrel és mindenképpen magasabb adminisztrációs költségekkel jár” – jelentette ki az InfoRádióban Németh László, az IPOSZ elnöke.

A katás vállalkozók közül sokan az általanyadózást fogják választani mint a legjárhatóbb utat, a bt.-sek pedig a kiva mellett fognak majd dönteni. Arról azonban sokkal kevesebbet beszélünk, hogy sok vállalkozó az életkora miatt nem fogja tovább folytatni a vállalkozását – vélekedett a szakértő. Jelentős részük kényszervállalkozóként kezdte még a rendszerváltás idején, viszont mivel már átlépte a nyugdíjkorhatárt, nem fog új adózási formába kezdeni. 

A testület elnöke azonban inkább amiatt aggódik, hogy ismét egyre többen kezdenek feketefoglalkozásba. 

Nagyon sokan egyszerűen elmennek külföldre dolgozni, vagy abbahagyják a vállalkozást, és más irányba mennek

– mondta. A katában még megmaradt néhány ezer vállalkozó: ezek közül egy kulcsmásoló valószínűleg nem fog másik adózási formát választani, pedig az ő szolgáltatásait továbbra is igénybe akarják majd venni a vállalkozások. 

Németh László szerint ezzel bizonyos vállalkozásokat gyakorlatilag belekényszerítenek abba, hogy ezeket a szolgáltatásokat is igénybe vegyék, hiszen „egy szállodának vagy egy vállalkozásnak szüksége lesz kulcsra ugyanúgy, csak nem fognak tudni számlát adni”. Ha azonban nem tud számlát adni a kisvállalkozó, akkor kénytelen fekete pénzhez jutni, ez azonban „nem a gazdaság kifehérítése” – magyarázta a szakértő.  • Tippek
  • Lakáshitel