Ha lesz uniós forrás, lesz jövő az egészségügyi szakdolgozóknak

DBZOL20200505012
2022.09.10. 10:34
Az uniós források behozatalához kötné a kormány az egészségügyi szakdolgozók béremelését – ez derült ki abból az előadásból, amit Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár tartott a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) kongresszusán. A tárcavezető hangsúlyozta, hogy szándék van, de a feltételek még nem adottak.

Az eredetileg nyár végére ígért új egészségügyi stratégia legkorábban október közepén kerülhet a kormány elé – mondta Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) Siófokon rendezett kongresszusán.

A Népszava beszámolója szerint az államtitkár indítványozta, hogy a januári orvosi béremeléssel egyidejűleg mérséklődjön a különbség az orvosok és a szakdolgozók jövedelme között. Mint ismert, az orvosok jelenleg háromszor-négyszer többet keresnek, mint az ápolók.

Most azt tudom mondani, hogy a kormányzati szándék adott ahhoz, hogy az orvosi béremelést kövesse a szakdolgozói béremelés is

– mondta Takács Péter, megjegyezve, hogy a béremelésnek ugyanakkor feltételei is vannak, az egyik ezek közül, hogy sikerül-e megállapodásra jutni az Európai Unióval.

Amikor a jelenlévők közül Szánti Istvánné, a köztestület egyik alelnöke azt firtatta, miért az európai uniós pénzhez van kötve az ágazat bérfejlesztése, ha az egészségügy működtetése állami feladat, Takács Péter azt válaszolta, hogy 

az Európai Unió nem az egészségügyi bérekre adja a pénzt, de ha az onnan várt összeg megérkezik, az növeli a kormány mozgásterét.

A kormány a pedagógusok ügyében is hasonló forgatókönyvet helyezett kilátásba, a jelentős béremelést ugyanis szintén az uniós források behozatalához köti.

(Borítókép: Balogh Zoltán / MTI)