A fideszes jelölt nyerte az időközi önkormányzati választást az I. kerületben

2022.09.11. 21:34
Fazekas Csilla nyerte meg az I. kerületben zajló vasárnapi időközi választást. A Fidesz–KDNP jelöltje ötven százalék feletti eredményt ért el. Az eredmény egyúttal azt is jelenti, hogy az ellenzéki pártok elveszíthetik többségüket a képviselő-testületben.

Noha hivatalos eredmény még nem volt, amikor a közösségi médiában megjelent bejegyzésekből már kiderült, hogy Fazekas Csilla, a Fidesz–KDNP jelöltje nyerte a főváros I. kerületében kiírt időközi önkormányzati választást. A budavári körzetben két induló volt még: a DK, a Momentum, az MSZP, az LMP, a Párbeszéd és a Várunk Egyesület színeiben induló Korsós Borbála, valamint a független Horváth Gergely.

Néhány perccel este tíz óra előtt a Nemzeti Választási Iroda (NVI) is frissítette oldalát, így kiderült: a hivatalos adatok szerint

  • Fazekas Csilla 423 érvényes szavazatot (53,07 százalék) kapott,
  • Korsós Borbála Erzsébetre 363-an voksoltak (45,55 százalék),
  • míg Horváth Gergely 11 szavazatot kapott (1,38 százalék).

Fazekas Csilla győzelme egyúttal azt is jelenti, hogy az ellenzék elveszítheti eddigi többségét a kerületben. Korsós Borbála szintén posztolt közösségi oldalára a választásról; bejegyzésében gratulált a győztesnek, egyúttal megköszönte a részvételt az I. kerületi szavazóknak.

Az időközi választást korábban azért kellett kiírni, mert Gelencsér Ferenc, a Momentum jelenlegi elnöke áprilisban országgyűlési képviselő lett, így az önkormányzati tisztségéről le kellett mondania.