Több szálloda is bezár télen, hogy a fűtésen spóroljon

2022.09.11. 08:50
Több szálloda is azt tervezi, hogy bezár télen, így spórolni tudnak a fűtésen. Még a nagyobb wellness szállodák között is vannak olyanok, ahol több szintet bezárnak a rezsiköltségek féken tartására.

„Most tudjuk, hogy hol tartunk, hogy a gáz, az most nagy gáz!” – értékelte egy hajdúszoboszlói wellness hotel tulajdonosa, aki a gázszámlákat próbálja mérsékelni annak ellenére, hogy 10 éve még egy több százmilliós fűtésrendszert építtetett gázkazánokkal.

Most inkább alternatív fűtőrendszereken töri a fejét, mert a gázzal való fűtéssel a bezárást kockáztatja. Tóth Lajos, a Hotel Silver Hajdúszoboszló tulajdonosa az ATV-nek elmondta, „egy nagy előremenekülés a hőszivattyú a hőradiátorok, a legújabb radiátorok, a legújabb inverterek, a szobákban nemcsak a fűtésről gondoskodunk, hanem hűtő-fűtő rendszerekről, tehát megpróbálunk egy amperből hármat csinálni”.

Lehúzhatják a rolót a szállodák

Elérkezhet az idő, amikor a nagyobb szállodák is kénytelenek lehúzni a rolót télre a magas energiaárak miatt. Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének tiszteletbeli elnöke szerint „jelen pillanatban vannak olyan szállodák, melyeknél az összköltségből a 7 százalék energiaarány felment 35 százalékra. Nincs az a bevétel-növekedés, amivel ezt lehet kompenzálni. Így nagy valószínűséggel ezek a típusú szállodák be fognak zárni hamarosan és talán tavasszal nyithatnak újra, ha a helyzet úgy hozza”.

Egy zalakarosi szállodában kevésbé estek kétségbe az energiaárak miatt, mert egyelőre nem terveznek bezárni. Csak akkor zárnak be néhány szintet, ha a számláik túl magasra szöknek. 

A következő hónapokban egy wellnesshétvége akár 30-40 százalékkal is többe kerülhet, de előzetes foglalással csökkenthető az ár. A pihenésre, wellnessezésre vágyók reménykedhetnek, hogy a kiszemelt szálloda még nyitva tart a foglalásuk idején is.

Korábbi cikkünkből kiderül, hogy az emelkedő rezsiköltségek miatt vendéglátóhelyek ezrei zárhatnak be, és a kisvállalkozások közül is sok csődöt jelentett.