Hússzoros áron akarta adni a gázt egy szolgáltató

2022.09.12. 16:29
Egy középkategóriás hotel- és étteremtulajdonos 700 ezer forint helyett már 13-szor annyit fizet a gázért a 15 szobás egri hotelben, ami 8 millió forintnak felel meg.

Érkeznek az első számlák, mióta a kormány július 13-án bejelentette: energia-veszélyhelyzetet hirdet, és hozzányúl a rezsicsökkentés 2013 óta fennálló rendszeréhez. A lakossági fogyasztókat is lesújtó változás a vállalkozásoknak valóságos rémálom.

Macsinka János, az egri Macok Bisztró és az Imola Udvarház tulajdonosa 13-szoros árajánlatot kapott a gázszolgáltatójától, amely már a lealkudott összeg, mivel a szolgáltató korábban hússzoros árajánlatot adott.

Alkudozni kellett a 8 milliós gázszámláért

A tulajdonos az ATV-nek elmondta: eddig télen az étteremben és a 15 szobás hotelben 700 ezer forintos gázszámlát fizettek, most ennek a 13-szorosával kell számolniuk, azaz 8 millió forinttal.

Korábban hússzoros áron adták volna nekik a gázt, ezt sikerült 13-szoros árra redukálniuk.

Ezeket a számokat nem lehet kitermelni, nem lehet egy bécsi szeletet 30 ezerért adni, vagy egy szobát – középkategóriás hotel vagyunk – nem lehet százezrekért adni

– mondta Macsinka János, aki hozzátette, a gázfogyasztás mérséklésére kondenzációs gázkazánt szereltet fel az étteremben.

Elbocsátásokra kényszerül a tulajdonos

Összesen 49 ember dolgozik az étteremben és a hotelben. A tulajdonos szerint kénytelen létszámcsökkentésen gondolkodni mind a szállodai, mind az éttermi részlegen. „Biztos, hogy lesznek dolgozók, akiket el kell küldenünk” – közölte Macsinka János.

Hozzátette, az étterem forgalmán érzékelhető, hogy az emberek óvatosabban nyúlnak a pénztárcájukhoz.