A DK szerint a szaktárca lépése az abortusz betiltásához is elvezethet

2022.09.13. 16:10
A belügyminiszter rendelete szerint az abortusz előtt a nőknek meg kell hallgatniuk gyermekük szívhangját. A minisztérium most azzal indokolta döntését, hogy a szabályozás így hozható összhangba a kiadott új egészségügyi szakmai irányelvvel.

Egy új, szeptember 15-től hatályos belügyminiszteri rendelet értelmében a terhességmegszakítás előtt az édesanyának egy olyan szülész-nőgyógyász szakorvos által kiadott leletet is be kell mutatniuk, amely igazolja, hogy az állapotos nő a terhesség megszakítása előtt meghallgatta gyermeke szívhangját.

Sajtómegkeresésre válaszolva később a Belügyminisztérium azt is közölte, hogy kutatások bizonyítják, 

a magyarok közel kétharmada az első szívdobbanáshoz köti a gyermek életének kezdetét. A szívdobbanás korszerű eszközökkel már a várandósság korai szakaszában kimutatható, ezért a szakmai irányelv teljesebb körben ajánlja a tájékoztatást a várandós nők számára.

A szaktárca kiemeli: azért módosították a vonatkozó rendeleti szintű szabályozást, hogy összhangba kerülhessen a kiadott új egészségügyi szakmai irányelvvel. Ezek az irányelvek az egészségügyi szakemberek és egyéb felhasználók döntéseit segítik meghatározott egészségügyi környezetben. A szisztematikus módszertannal kifejlesztett és alkalmazott egészségügyi szakmai irányelvek tudományos vizsgálatokkal igazoltan javítják az ellátás minőségét.

Közben a Demokratikus Koalíció azt szeretné tudni, miért kezdett „abortuszszigorításba a Fidesz”. képviselőjük, Ráczné Földi Judit az MTI beszámolója szerint azt mondta, hogy Pintér Sándor belügyminiszter minden előjel és előzetes egyeztetés nélkül, egy „szélsőjobboldali ihletésű” rendeletben nyúlt hozzá az abortusztörvényhez.

A DK szerint számos országban kezdődött ezzel a szigorítással az a folyamat, amelynek a végén betiltották az abortuszt.

Azt is tudni akarják, hogyan lehet egy ilyen súlyos döntést miniszteri rendeletben, tehát a parlament megkérdezése nélkül meghozni.