Nem az ellenzéki összefogás jelöltjét támogatja az MSZP Zuglóban

2022.09.13. 15:35
A XIV. kerület korrupciómentesítésének, a Fidesz-jelölt legyőzésének és a helyi szocialisták meggyengítésének érdekében visszalépésre kéri a választáson induló civil szervezet a Párbeszéd, a Momentum és a DK közös jelöltjét.

„Együtt meg tudjuk nyerni a választást, önök csak elveszíteni tudják” – ezekkel a szavakkal üzent a Civilzugló Egyesület az ellenzéki összefogás pártjainak, szimpatizánsainak, illetve a XIV. kerületet vezető Horváth Csaba polgármesternek.

Az eddigi budapesti időközi önkormányzati választások eredményeit felidézve emlékeztetnek: az ellenzéki pártok jelöltjei súlyos vereséget szenvedtek, több helyütt a kerületvezetéshez szükséget többséget is elveszítve.

Így lesz ez Zuglóban is szeptember 18-án! 

– figyelmeztet a magát a helyi képviselő-testületben egy városatyával képviseltető civil szervezet.

Azt írják, a választás tétje nemcsak egy körzet, de a helyi MSZP nélküli többség megőrzése, azaz Zugló korrupciótól való megtisztítása.

Aki a zuglói történéseket követi, tudja, itt a még mindig Tóth Csaba által vezetett szocialisták külön utat járnak, számos ügyben a Fidesszel szavaztak az elmúlt években, például a parkolás ügyében. Jellemzően a mostani időközi választáson sem ők, sem a polgármester nem támogatja az ellenzéki jelöltet, hanem saját, civil köpönyegbe bujtatott jelöltet állítottak, ami több százalékot is elvihet az ellenzéki oldalról.

Úgy látják, Zuglóban ezzel együtt is van mód a Fidesz legyőzésére, körzeti orvos jelöltjük pedig meg tudja nyerni a választást. Ezt egyebek mellett azzal a morális előnnyel magyarázzák, hogy a Civilzugló Egyesület 2020-ban az előválasztáskor a Momentum jelöltjét, Hadházy Ákost támogatta, míg a Párbeszéd és a DK Tóth Csabát. Úgy gondolják, ez utóbbi mögötti kiállás igen sokat rontott az említett pártok megítélésén.

A Civilzugló Egyesület az elmúlt évben többnyire az új koalíció törekvéseit támogatta, a kerület korrupciótól megtisztítása érdekében például megszavazta a zuglói vagyonkezelő cég igazgatóváltását.

Mindezek okán azt kérjük a körzethez ragaszkodó Párbeszédtől, a támogató Momentumtól, a DK-tól, hogy most önök is gyakoroljanak gesztust, egy körzet erejéig lépjenek vissza, és támogassák a civil jelöltet. Együtt meg tudjuk nyerni a választást, önök csak elveszíteni tudják.

Az ellenzék eddigi kudarcai után a közös győzelem országos hírű tett lenne, mi több, egy új többséget megalapozó, hosszú távú zuglói együttműködést vetíthetne előre – hangsúlyozták közleményükben.

Mint ismeretes, a XIV. kerület 9-es egyéni választókerületében azért tartanak a hétvégén választást, mert Szabó Rebeka, Zugló korábbi körzetes képviselője és alpolgármestere tavasszal országgyűlési mandátumot szerzett.