A BKK közölte, mikorra készül el a Blaha Lujza tér teljes felújítása

2022.09.14. 11:15
Folytatódik a térburkolat lerakása a Blaha Lujza téren, ennek köszönhetően egyre jobban körvonalazódik a ligetes-fás találkozóhelyként újjászülető tér alakja. A munka nem jelent többletköltséget, és a tér felújításának határidejét sem befolyásolja – közölte a Budapesti Közlekedési Központ.

A BKK közösségi oldalán megosztott bejegyzéséből kiderül, hogy a Józsefvárosi tér felújítási munkálatai a térburkolat lerakásánál tartanak, a Blaha Lujza tér ligetes-fás találkozóhelyként születik újjá, és várhatóan még az ősszel elkészül a teljes felújítás. A köztér látványtervét ide kattintva érheti el, hogy a felújítás végeredményébe is bepillantson.

A már lerakott térkövek egy részét a tartósságuk biztosítása érdekében cserélik, ez azonban többletköltséget nem okoz, és a felújítás határideje sem csúszik.

A Blaha Lujza téren javában tart a térbútorok kihelyezése, és folytatódik a térburkolat lerakása. A beruházást lebonyolító Budapesti Közlekedési Központ, a műszaki ellenőr, a kivitelező és a térköveket gyártó cég közben együtt vizsgálta meg a tavaly december óta lerakott térkövek teherbírását, kopásállóságát.

Újra kellett gyártani a teljes térkőmennyiséget

A már burkolt és a gyalogosforgalomnak ideiglenesen átadott területeken kisebb letöréseket, felületi hibákat, úgynevezett kipergéseket észleltek a szakemberek. Emiatt a gyártó teljes körű laboratóriumi vizsgálatnak vetette alá a térkövek anyagát. A projekt résztvevői a sérült vagy nem előírt anyagminőségű térkőelemek cseréje mellett döntöttek.

Ehhez a gyártó újragyártotta a burkoláshoz szükséges térkő teljes mennyiségét, és még a lerakás előtt anyagvizsgálatokkal támasztotta alá azok kifogástalan állapotát.

A Blaha Lujza tér gyalogos felületeinek burkolása tavaly kezdődött. A nagy növénykazetták körüli ligetes pihenőrészt bordó árnyalatú kis kockakővel borították be. A tér fokozott gyalogosforgalomnak kitett szakaszait az akadálymentes közlekedést lehetővé tévő térkőburkolat fedi majd, ez utóbbit érinti a sérült elemek cseréje.

A Blaha Lujza tér megújulásával párhuzamosan a Corvin Áruház felújítása is zajlik: az állványzatot már lebontották az épület egy részén, így jól látható annak megújult homlokzata.  • Tippek
  • Biztosítás