Szaharai por és saras eső rondítja el a napot

B RKL20140827001
2022.09.14. 06:10
Szerdán fátyolfelhős, napsütéses idő várható, csapadék csak az esti órákban fordulhat elő. Délen hőség lesz, az északkeleti csücsökben viszont hűvös, őszi idő köszönt az országra.

Szerdán fátyolfelhők szűrhetik meg a napsütést, de északon, északkeleten megvastagodhat a felhőzet és eső, záporok is kialakulhatnak. Csapadék a késő esti órákban északnyugaton is előfordulhat.

Az északi, északnyugati tájak kivételével többfelé élénk, néhol viharos lesz a délnyugati szél. Hajnalban 7 és 15 fok közötti hőmérséklet várható, de a fagyzugos helyeken ettől alacsonyabb értékek is előfordulhatnak.

A legmagasabb hőmérséklet az ország nagy részén 25 és 31 fok között alakul,

de a csapadékosabb északi és északkeleti tájakon csak 19 és 23 fok közé melegedhet a levegő – írja az Időkép.

szerda reggel.png
Fotó: Időkép

Az Országos Meteorológiai Szolgálat azt írja, szerdán kritériumokat meghaladó veszélyes időjárási jelenségre nem kell számítani, csütörtökre azonban az egész országra kiadták a figyelmeztetést zivatar miatt.

15 fokos különbség lesz szerdán

Délen hőség lesz szerdán, az északkeleti csücsökben viszont hűvös, őszi idő köszönt az országra. Nem meglepő, ha az érzékenyebbek szerdán reggel fejfájással, migrénnel ébrednek, esetleg vérnyomás-ingadozást tapasztalnak, hiszen egy melegfront alakítja majd az ország időjárását.

A beáramló meleg levegő a déli-délnyugati országrészben akár 30-32 fokos délutánt is hozhat szerdán. Ezzel ellentétben az ország északkeleti felén ennél jóval hűvösebb lesz, ott felhősebb időre, az északkeleti megyékben esőre, záporokra és a határszélen mindössze 16-18 fokra van kilátás, az ország két fele között tehát mintegy 15 fokos hőmérsékleti kontraszt is kialakulhat.

Szaharai por okozhat saras esőt

A meleg levegővel együtt a magasabb légrétegekben szaharai por is érkezik szerda délutántól, előbb a Dunántúl, majd a keleti országrész fölé is, amit a szerda estétől előforduló csapadék kimoshat a légkörből, így ismét saras eső eshet.

A szerdai napnyugta és a csütörtöki napkelte látványát is fokozhatja a szaharai por, már ahol napsütés lesz.

Csütörtökön leginkább záporok, zivatarok formájában érkezik majd a csapadék, ismét előfordulhat saras eső, hiszen továbbra is bőven lesz az ország felett szaharai por. Péntektől aztán egy hidegfront tisztítja ki a levegőt.

(Borítókép: Róka László/MTI)