Hány fok lesz a magyar iskolákban?

GettyImages-1189412273
2022.09.14. 12:51
Kisfaludy László köznevelésért felelős helyettes államtitkár szerint ha a hőmérséklet eléri az iskolákban a 20 Celsius-fokot, akkor további fűtésre nincs szükség. Gulyás Gergely a Kormányinfón ugyanakkor arról beszélt, hogy az állami intézményeknek 18 Celsius-fokot írnak elő. A Pedagógusok Szakszervezete egyértelmű szabályokat és kiegészítő támogatásokat követel a kormánytól.

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) elvárja a kormánytól, hogy a jogszabályban előírt 20–22 Celsius-fokot fenntartótól függetlenül biztosítsa az oktatási és nevelési intézmények számára – jelentette ki a Pedagógusok Szakszervezete közleményben, hozzátéve, hogy a gyakorlatban ez azt jelentené, hogy az energia megvásárlásához, az egekbe szökő rezsi kifizetéséhez pénzügyi fedezetet kellene nyújtani a kormánynak, legyen szó állami, önkormányzati, egyházi vagy alapítványi fenntartású intézményről.

Felidézték, hogy Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a 2022. szeptember 8-án tartott Kormányinfón nem nyilatkozott egyértelműen az oktatási és nevelési intézmények fűtéséről, az azokban elvárt hőmérsékletről, igaz, a politikus azt is jelezte, hogy az egyes minisztériumok két hetet kapnak a részletszabályok kidolgozására. 

Az oktatás vonatkozásában korábban Kisfaludy László köznevelésért felelős helyettes államtitkár levélben azt írta, hogy 20 Celsius-fok esetén „további fűtést nem szükséges biztosítani”, ugyanis ezt a minimális szintet írja elő a nevelési-oktatási intézmények működéséről szóló kormányrendelet.

Egyértelmű nyilatkozatot várnak a kormánytól

A PSZ úgy véli, hogy a 20 Celsius-fok is kevés, szerintük ezért az állami intézményekben előírt 18 Celsius-fok semmiképp sem vonatkozhat oktatási és nevelési intézményekre.

„A PSZ mielőbbi, egyértelmű nyilatkozatot vár a kormánytól!” – emelte ki a szakszervezet, mely ugyancsak elvárja, hogy a gyermekek, diákok érdekében a kormány támogassa azokat az önkormányzatokat, amelyek az energiaválság miatt arra kényszerülnek, hogy bezárjanak uszodákat, tornacsarnokokat, holott azok köznevelési feladatoknak adnak otthont.

Fizessék ki a többletköltségeket – a polgármester személyétől, pártállásától függetlenül –, hogy a foglalkozások ne maradjanak el!

– követeli a PSZ.

A szakszervezet további lépéseket vár a kormánytól az ügyben, hogy a gyermekétkeztetésben tapasztalható drasztikus áremelkedés miatt egyetlen gyermek, tanuló se essen ki a menzai étkezésből.

„Minden család számára – nem csupán a háromgyermekeseknek – kompenzálja az emelkedő árakat, mégpedig megemelt összegű családi pótlékkal!” – olvasható a közleményben.

(Borítókép:  Klaus-Dietmar Gabbert / picture alliance / Getty Images)