Újra emelkedik a szennyvízben mért koronavírus-koncentráció

2022.09.14. 14:41
A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) mérései szerint több mintavételi helyen is emelkedett a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja, csökkenést két településen tapasztaltak.

Megfordult a trend, ismét enyhén emelkedik a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) a honlapján szerdán.

A korábbi hetekben tapasztalt csökkenés után ismét enyhén emelkedett a 36. héten a szennyvizekben a koronavírus örökítőanyagának átlagkoncentrációja. Emelkedő a tendencia a Budapest-környéki agglomerációs települések – Tököl, Biatorbágy, Szigetszentmiklós, Budakeszi, Százhalombatta – közös mintájában, valamint Debrecenben, Győrben, Szegeden, Szolnokon, Szombathelyen és Zalaegerszegen.

Hozzátették: a mintavételi helyek többségét stagnáló tendencia jellemzi, de Kaposváron és Nyíregyházán csökkenést mértek.

A koronavírus örökítőanyagának koncentrációja 19 mintavételi helyszínen emelkedett, míg három városban – Nyíregyházán, Kecskeméten és Kaposváron – a mérsékelt kategóriába esik.

2022 COVID-SZENNYVÍZ-2022-36
Fotó: Nemzeti Népegészségügyi Központ

A kormányzati tájékoztatóportál adatai szerint az elmúlt héten összesen 11 596 új fertőzöttet azonosítottak Magyarországon, meghalt 42 beteg. Kórházban jelenleg 831 koronavírusos beteget ápolnak, közülük tízen vannak lélegeztetőgépen, míg hatósági házi karanténban 3167-en.