Reagált a Magyar Orvosi Kamara az abortuszrendeletre

2022.09.14. 17:08
A Magyar Orvosi Kamara (MOK) szerint a művi terhességmegszakítással kapcsolatos új szabályozás nem ellentétes a kamara érvényes etikai kódexével és alapelvével. Egyben jelezték: az új szabályozás megjelenését nem előzte meg sem társadalmi vita, sem szakmai egyeztetés.

A Magyar Orvosi Kamara honlapján szerdán megjelent közleményben azt írták, az új szabály a meglévő protokollt érdemben csak adminisztratívan módosítja, eddig is szükséges volt a magzat életjeleiről meggyőződni, arról a terhes anyát tájékoztatni.

Az abortusz és a magzati élet védelme, a női méltóság és önrendelkezés fontossága összetett, bonyolult társadalmi, filozófiai kérdés, melynek leegyszerűsítése és politikai térbe emelése csak árt minden érintettnek

– fogalmaznak a közleményben.

Ezért sajnálják, hogy az új rendelkezés megjelenését társadalmi vita, szakmai egyeztetés ezúttal sem előzte meg, és jelezték, hogy a MOK nyitott egy meginduló párbeszédben az orvosi és orvosetikai szempontok képviseletére.

Közleményükben egyben utaltak arra is, hogy – nem csökkentve a kérdés jelentőségét – az egészségügy számos egyéb területe igényel azonnali figyelmet és mielőbbi beavatkozást.

Mint megírtuk, szeptember 15-én lép életbe az a belügyminisztériumi rendelet, amely rögzíti, hogy a terhességmegszakítás előtt az édesanyának egy olyan szülész-nőgyógyász szakorvos által kiadott leletet is be kell mutatnia, amely igazolja, hogy az állapotos nő a terhesség megszakítása előtt meghallgatta gyermeke szívhangját.

A rendelkezés vegyes érzelmeket váltott ki mind a magyar, mint a nemzetközi közvéleményben. Míg a DK szerint a szaktárca lépése az abortusz betiltásához is vezethet, addig a Családtudományi Szövetség üdvözli az úgynevezett szívhangrendeletet. A brit BBC szerint azzal, hogy a magyar kormány szigorította az abortuszra vonatkozó szabályokat, bürokratikusabbá teszi a terhességmegszakítás folyamatát a terhes nők számára.