Martély polgármestere levélben kérte Márki-Zay Pétert a település adósságának elengedésére

2022.09.14. 21:40
Ambrus István nyílt levélben kérte Hódmezővásárhelyt, hogy engedjék el a város felé Martély közel 24 milliós tartozását.

Mint ismert, Martélyon időközi polgármester-választást tartottak augusztus 7-én, Lázár János egykori sofőrje, Ambrus István független képviselőként nyerte el a tisztséget. A Hódmezővásárhely szomszédságában fekvő 1300 lakosú községben a képviselő-testület április 27-én oszlatta fel magát, ezért kellett időközi választást kiírni. 

A település vezetője, miután átnézte az önkormányzat költségvetését, úgy látta, hogy Martély számára nagy segítség lenne az adósságokból való kikerüléshez, ha Hódmezővásárhely felé fennálló 23 millió 750 ezer forint tartozását elengednék – derült ki az írásból. Ambrus István azt nem elemezte, hogyan kerülhetett Martély ilyen pénzügyileg instabil helyzetbe.

A jó gazdasági helyzetben lévő Hódmezővásárhely többmilliárdos költségvetésében közel 24 millió forint nem jelent áthidalhatatlan akadályt, nekünk, mártélyiaknak viszont élet-halál kérdése. Úgy gondolom, hogy a mártélyiak megérdemlik, hogy esélyt kapjanak a település gazdasági helyzetének rendezésére és a csődtől történő megmentésére. Kérem, nyújtson segítő kezet a mártélyiaknak, nyissunk új fejezetet Hódmezővásárhely és Mártély együttműködésében!

– fogalmazott, majd arra is kitért, hogy  még további 16 millió forintos tartozása van a községnek más irányba.

A Délmagyarország egy korábbi cikke szerint Martély új képviselő-testülete dupla akkora adóssággal szembesült, mint amire számított, és most azt próbálják elkerülni, hogy a település csődbe menjen. Ugyanakkor a korábbi polgármester, Putz Anita a Vásárhely Televíziónak úgy fogalmazott, hogy Hódmezővásárhely felé esedékes tartozásukon kívül minden számlát rendeztek.