A zuglói MSZP nem tudja elengedni Tóth Csabát

D KOS20210521006
2022.09.15. 06:48
Az MSZP helyi tisztújításra készül, a gyanús ügyeiről ismert politikus pillanatnyilag az elnöki pozícióra az első és eddig egyedüli jelölt. Az is világosan kirajzolódik, hogy a hétvégi időközi önkormányzati választáson kinek a győzelmében érdekelt.

Csütörtökön tartja az MSZP XIV. kerületi szervezete tisztújító közgyűlését. Az előzetes információk alapján a párt helyi elnöke és erős embere, Tóth Csaba újraindul a tisztségért. Ambíciója abból a szempontból érdemel figyelmet, hogy a parlamenti előválasztások időszakában – az akkor még szocialista országgyűlési képviselő körül – elfogyott a levegő, az őt addig támogató pártok kihátráltak mögüle, ezért kényszerűen arról döntött, hogy kiszáll a versenyből. E döntésével átadta a helyet Hadházy Ákosnak, aki tavasszal meg is nyerte a körzetet.

Tóth Csaba a bizalomvesztést árulásnak élte meg és azt mondta: 

Ilyen körülmények között nem tudnám képviselni Zuglót, a helyi emberek érdekeit úgy, ahogy eddig tettem.

Információink szerint azonban Tóth nem az a fajta politikus, aki a nyilvános kritikák nyomán meghátrál, s mivel a helyi alapszervezetben emberei döntő súllyal vannak jelen, nem is engedi el önszántából a zuglói elnökséget. Sem a XIV. kerületi képviselő-testületben, sem a parlamentben nincs képviselői mandátuma, következésképp a zuglóiak képviseletére sincs fóruma, az elnöki tisztség még saját érdekeinek képviseletére alkalmat ad. 

Befolyását jól jelzi, hogy a Rákosfalva park 1–3. alatt található MSZP pártirodát magának privatizálta.

Az ügyletről az MSZP helyi szervezetét elnökként nem tájékoztatta, így a tagságnak is csak sajtóhírekből jutott a tudomására, hogy az országos elnökség immár trendbe illeszkedő ingatlaneladásainak zuglói kedvezményezettje (a Tigris 1993 Kft.-n keresztül) maga Tóth Csaba volt. Az irodából azóta kiszerelték a fűtést, beázik, jelenleg üresen áll. Az ügyet feltáró Hadházy Ákos fel is tette a kérdést, hogy vajon a szocialisták hol fogják így megtartani a tisztújítást.

A Fidesz jelöltjének győzelmére játszanak

A szeptember 18-i időközi önkormányzati képviselő-választás pártalakzatából is pontosan kirajzolódik, hogy a Tóth Csaba vezette MSZP kinek a győzelmében érdekelt. Ők ugyanis nem adták logójukat a DK, Párbeszéd, LMP, Momentum által támogatott Kökény Dalmának. Hivatalosan nem állítottak jelöltet, a választáson leginkább a Szolidaritás – Összefogás Zuglóért Egyesület jelöltje, Kézdi Gabriella jó szereplésére játszanak. Ez nem véletlen, hisz meglehetősen feltűnő az Összefogás Zuglóért Egyesület és Tóth Csaba közti szoros kapcsolat. A civil szervezetnek ugyanis az a Békefi László ügyvéd a vezetője, aki átláthatósági biztos volt az önkormányzatban, MSZP-tag, a párt delegáltja a jogi és ügyrendi bizottságban, nem mellesleg pedig annak az Első Lépés Inkubátorház Alapítványnak az egyik kuratóriumi tagja, amely szervezet hozzásegítette Tóth cégét egy 26 ezer négyzetméteres, több száz milliós értékre becsült gyártelep vételi opciójához.

Kézdi Gabriella plakátjai, szórólapjai alapján világos, hogy kampányába valakik több millió forintot fektettek. Az MSZP hivatalosan nem támogat egyetlen jelöltet sem, viszont – a névtelenséget kérő informátorunk szerint – Tóth Csabának érdekében állhat Kézdi jó szereplése. Ha ugyanis az ellenzéki összefogás jelöltje győz, Zugló önkormányzati képviselő-testületében az MSZP nélküli ellenzéki városvezető koalíció 12 fős többséget szerezne, ez pedig lehetővé teheti, hogy minősített többséggel végrehajtsák a helyhatóság cégeinek „tóthcsabátlanítását”.

Ez vezetett ahhoz a különleges helyzethez, hogy az MSZP zuglói szervezetének vezetése a fideszes jelölt, Juhász-Pintér Pál győzelmében érdekelt.

A kisebbségben lévő zuglói szocialisták nagyon tartanak Tóth Csaba hatalmától, ezért (jelen állapot szerint) a csütörtöki tisztújításon nem is lesz kihívója, és stabil többséggel választják újra az MSZP zuglói elnökének.

(Borítókép: Tóth Csaba. Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI)