Csökkent a balatoni bűncselekmények száma

2022.09.15. 17:19
Magas színvonalúnak nevezte a balatoni közbiztonságot az idei turisztikai szezonban Molnár Gábor Somogy megyei rendőrfőkapitány csütörtökön Fonyódon.

A Balatoni Közbiztonsági Koordinációs Bizottság (BKKB) szezonzáró értekezletén Kuczik János Zoltán rendészeti országos rendőrfőkapitány-helyettes elmondta: a BKKB működési területén – Veszprém, Fejér, Somogy és Zala megyében – az idei turisztikai szezonban a korábbi évekhez képest csökkent a bűncselekmények száma, és kevesebb, sérüléssel járó közlekedési baleset történt.

Olyan közbiztonságot tudtak szavatolni a polgárőrökkel és a készenléti rendőrséggel, hogy a helyiek és a turisták biztonságban érezhették magukat.

Komolyabban veszik a szabályokat

Idén jelentősen csökkent azoknak az eseteknek a száma, amikor vízből kellett menteni embereket – írja az MTI. Ez részben a megelőző tevékenységnek, részben annak köszönhető, hogy a fürdőzők is komolyabban vették a szabályok betartását, és egyre jobban ismerik a viharjelző berendezések jelzéseit.

A BKKB munkáját idén koordináló Somogy megye rendőrfőkapitánya, Molnár Gábor kitért arra is, hogy nem lehet sablon alapján felkészülni a turisztikai szezonokra, hiszen mindegyik más. 

A pandémiás évek után idén visszatértek a nagy fesztiválok és a külföldi turisták, nőtt a vendégéjszakák száma – mondta. Megjegyezte, hogy az augusztust érezték a legerősebb nyári hónapnak, amikor nagyon sok német turista volt a Balatonnál.

Kitért arra, hogy bár minimálisan, de kevesebb volt a bűncselekmények száma, sikerült a siófoki Petőfi sétányon is kiegyensúlyozott közbiztonságot teremteni, és a Balaton Soundon is kevesebb bűncselekmény történt, mint az utolsó, 2019-es fesztiválon.

Tragikus fürdőzések

A BKKB négy megyéjében az idei turisztikai szezonban 14 százalékkal csökkent a könnyű, öt százalékkal pedig a súlyos balesetek száma, és néggyel kevesebben vesztették életüket közúti balesetben, mint tavaly.

Molnár Gábor beszélt arról is, hogy míg a tavalyi turisztikai szezonban tizennégyen fulladtak a Balatonba, és négyen a Velencei-tóba, idén az előbbi tizenegy halálos áldozatot követelt, míg az utóbbiban senki nem vesztette életét.

Dékány Balázs, Veszprém megye megbízott rendőrfőkapitánya megerősítette: nyilvánvalóan érzékelhető, hogy a szezon kitolódik. A következő időszak a hétvégéket és az ünnepeket fogja érinteni – mondta. Azokat az utakat ellenőrzik majd fokozottabban, ahonnan a hévégéken a legtöbb vendég érkezik a Balatonra – tette hozzá.