Megszületett a döntés a Debreceni Vízmű sorsáról

2022.09.15. 14:06
Meghozták a döntést a Debreceni Vízmű sorsával kapcsolatban.

Az önkormányzat 2022. évi büdzséjét februárban 184 milliárd 724 millió 525 ezer 553 forint mérlegfőösszeggel fogadták el. A 2022. június 30-i állapotnak megfelelően a 2022. évi költségvetés mérlegfőösszege 196 milliárd 821 millió 825 ezer 588 forintra módosulna a rendelettervezet értelmében.

A változtatások a közgyűlés hatáskörébe tartozó előirányzat-módosításokon kívül tartalmazzák a 2022. június 30-ig polgármesteri hatáskörben végrehajtott előirányzat-módosításokat és átcsoportosításokat, valamint az önkormányzat irányítása alá tartozó költségvetési szervek esetében az intézményvezetők által saját hatáskörben végrehajtott előirányzat-módosításokat és átcsoportosításokat – írja a Hajdú-Bihar megyei hírportál.

A közgyűlés augusztusban értékesítésre kijelölte a kialakítás alatt álló, „beruházási célterület” megnevezésű, 37,6 hektár területű, a Déli Gazdasági Övezetben lévő ingatlan önkormányzati tulajdoni hányadát (mintegy 95 százalék) azzal, hogy a vevő a város által átadott tervek alapján 2022. december 31-ig köteles az ingatlanrészen található egykori állattartó telep felépítményeinek bontására és a terület teljes rekultivációjára – írják közleményükben.

A versengő ajánlatkérésre a Debreceni Vagyonkezelő Zrt.-t és a Debreceni Ingatlanfejlesztő Kft.-t hívta meg, augusztus 26-án előbbi cég szerzett jogot a vásárlására 1 milliárd 659 millió 133 ezer 950 forint (áfamentes) induló licitáron. Az adásvételi szerződés a felek között létrejött. 

A közlemény szerint a szóban forgó ingatlan területe a bővítése érdekében végzett telekalakítás eredményeként 6,38 hektárral növekszik, ennek kisebb tulajdoni hányada az önkormányzaté, nagyobb hányada pedig a Debreceni Vagyonkezelő Zrt. tulajdonát képezi. A cég az önkormányzati tulajdoni hányadot meg akarja vásárolni.

A Vármegyeháza utca menti területet érintően telepítési tanulmányterv elfogadása és településrendezési szerződés megkötése is a képviselők elé került a csütörtöki közgyűlésen.

Határozott a képviselő-testület arról is, hogy a Debreceni Vízmű a megyeszékhely tulajdonában maradjon.

A grémium előzetes kötelezettséget vállalt a továbbiakban a víziközmű-szolgáltatásra vonatkozó gördülő fejlesztési beruházási terv részének egyes elemeihez szükséges fedezet biztosítására a 2023 és 2037 közötti időszakra. Mindemellett a képviselők támogatták a Debreceni Városüzemeltető Kft. megalapítását, valamint elfogadták a Főnix Rendezvényszervező Közhasznú Nkft. és a MODEM Modern Debreceni Nonprofit Kft. üzletrészének visszavásárlását szolgáló előterjesztést is.