A vádlottak padján egy hevesi polgármester

2022.09.15. 10:21
Az Egri Járási Ügyészség nagyobb vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettével vádol egy polgármestert – írja az Ügyészség közleménye.

A vádirat szerint a vádlott egy hevesi kistelepülés polgármestereként a község önkormányzatának képviseletében két, a települést érintő külön-külön projekt támogatására szerződéseket kötött a Heves Megyei Kormányhivatal helyileg illetékes Járási Hivatalával. 

A szerződések szerint a vádlott által képviselt önkormányzat közfoglalkoztatási jogviszony keretében összesen 35 fő álláskeresőt foglalkoztathatott, akik közfoglalkoztatási béréhez és az azt terhelő szociális hozzájárulási adóhoz összesen több mint 35 millió forint támogatást nyújtott a hatóság – írja a közlemény

A kérelmekhez becsatolt munkatervek mindkét szerződés esetén részletesen megjelölték azokat az ellátandó feladatokat, amelyek támogatására a vádlott a költségvetési támogatást igényelte, a szerződések továbbá tartalmazták azt is, hogy a támogatás nyújtására a kérelemben megfogalmazott célok és feladatok megvalósítása érdekében kerül sor. 

A közlemény szerint ezek után a vádlott mindkét projektre külön-külön közfoglalkoztatási szerződést kötött egy személlyel segédmunkás munkakörben történő foglalkoztatása érdekében. A polgármester azonban a férfit nem a szerződésekben megjelölt projektek keretében, hanem ténylegesen máshol, a helyi múzeum létrehozásánál és kiállítási anyagának bővítésénél alkalmazta, mely tevékenység a munkatervekben meghatározott feladatokhoz nem kapcsolódott.

Az Egri Járási Ügyészség vádiratában pénzbüntetés kiszabását indítványozta a polgármesterrel szemben, továbbá arra is indítványt tett, hogy a bíróság rendeljen el az önkormányzattal szemben a kapott 1 539 100 forint támogatás erejéig vagyonelkobzást.