Az I. kerületi polgármester szerint súlyosan méltatlan, ami az időközi választásról kiderült

D  YT20200207005
2022.09.16. 17:19
A budavári polgármester szerint ami történt, az súlyosan méltatlan, nem ezt érdemlik az I. kerületben élők. Az összefogás pártjai jelenleg vizsgálják, hogy érdemes-e további jogorvoslati lehetőségeket keresni.

Az I. kerületi Helyi Választási Bizottság (HVB) visszautasította Korsós Borbála, az ellenzéki összefogás jelöltjének beadványát, amelyben a szeptember 11-i időközi önkormányzati választással összefüggő választási visszaélést vélelmezett.

Amint arról lapunk is beszámolt, az I. kerületi Ostrom utca 16. szám alatti magánegészségügyi szolgáltató ingatlanaiba Fideszhez köthető politikusok és ismerőseik jelentettek be állandó lakcímet a választást megelőző hetekben. Összesen húsz, korábban másutt lakó választó érkezéséről jutott el lakossági bejelentés a momentumos jelölthöz. A Momentum a helyi választási bizottsághoz fordult, mert szerintük sérülhetett a választás tisztasága.

A Helyi Választási Iroda 24.hu által idézett tegnapi határozata szerint 

a kifogásban megjelölt címen valóban a választópolgárok száma kiugróan magas növekedést mutatott, azonban a Helyi Választási Bizottságnak nem joga és hatásköre a lakcímbejelentések – mint hatósági eljárások – jogszerűségének vizsgálata.

A HVB álláspontja szerint nem sérültek a választás tisztaságára vonatkozó alapelvek.

A kerület polgármestere az Indexnek úgy fogalmazott, az összefogás pártjai között még zajlanak az egyeztetések arról, hogy keressék-e a további jogorvoslati lehetőségeket. V. Naszályi Márta szerint 

ami történt, az súlyosan méltatlan, nem ezt érdemlik az I. kerületben élők, ezért személyes véleménye szerint tovább kell vinni magasabb jogi fórumokra az ügyet. 

Tekintettel arra, hogy az ügy az összefogás jelöltjének elküldött lakossági bejelentéssel indult el és szélesebb nyilvánosságot kapott, V. Naszályi Márta abban bízik, hogy ez az eset is hozzájárult ahhoz, hogy erősítse a választói tudatosságot és felelősséget. Szavai szerint e példa adott esetben további, eddig még nem ismert választói bejelentések megtételét is ösztönözheti. 

(Borítókép: V. Naszályi Márta 2020. február 7-én. Fotó:  Illyés Tibor / MTI)