2024. június 17. 15:00
Románia
Ukrajna
Fussballaréna München I. forduló
2024. június 17. 18:00
Belgium
Szlovákia
Frankfurt Arena I. forduló
2024. június 17. 21:00
Ausztria
Franciaország

A DK árnyékkormányt alakít Dobrev Klára vezetésével

image 6483441 (43)
2022.09.16. 13:08
A Demokratikus Koalíció elnöksége arra kérte fel Dobrev Klárát, hogy alakítson árnyékkormányt – jelentette be Molnár Csaba, a DK ügyvezető alelnöke pártja elnökségi ülése után.

A DK arra kérte a párt európai parlamenti képviselőjét: mutassa meg, van kormányzóképes alternatíva, „van remény és van kiút a megélhetési válságból, amelybe Orbán Viktor taszította hazánkat”, és hogy legyen az árnyékkormány miniszterelnöke. Dobrev Klára a terveiről sajtónyilvánosan vasárnap fog beszélni, hétfőn pedig bemutatja árnyékminisztereit.

Online sajtótájékoztatója után Molnár Csaba a közleményében úgy fogalmazott:

„Magyarország ma hatalmas bajban van. A kormány a választások előtt eltitkolta az ország valós helyzetét, hazudott a magyaroknak, majd a választás után a rendszerváltás óta eltelt évtizedek legfájdalmasabb megszorító csomagját vetette ki az emberekre. Orbán miatt van megélhetési válság Magyarországon, és amíg Orbán marad, marad a válság is. Egy ilyen helyzetben az ellenzéknek morális és politikai kötelessége megmutatni, hogy van kiút az ország számára a válságból, van alternatíva.”

Az ellenzéki párt ügyvezető alelnöke hozzátette: a DK ma a legnagyobb támogatottságú és a legnagyobb parlamenti frakcióval rendelkező ellenzéki párt, így nagyobb a felelőssége is, mint bármely más ellenzéki párté.

A DK Elnöksége arra kérte Dobrev Klárát, hogy alakítson árnyékkormányt, mutassa meg, hogy van kiút az Orbán-kormány okozta megélhetési válságból, hogy van az Orbán-kormánynak európai alternatívája, és árnyék-miniszterelnökként készüljön fel a kormányzásra

– olvasható a pénteki közleményben.

Molnár Csaba továbbá közölte: korábbi és friss közvélemény-kutatások egyaránt alátámasztják, hogy Dobrev Kláránál nincs ma Magyarországon alkalmasabb személy a feladatra. Ezt azzal is indokolta, hogy Dobrev Klára dolgozott az államigazgatás minden szintjén, öt nyelven beszél, jogász- és közgazdászdiplomával rendelkezik, az Európai Parlament alelnökeként az ország számára kulcsfontosságú nemzetközi kapcsolatokat alakított ki.

A közlemény szerint Dobrev Klára a DK elnökségi ülésén bejelentette, hogy eleget tesz a felkérésnek, elvállalja az árnyékkormány megalakítását és vezetését.

Reagált a Fidesz

„A magyarok megtapasztalták már milyen az, amikor Gyurcsány Ferenc kormányoz. A baloldal volt az, aki a csőd szélére sodorta az országot: elvették a 13. havi nyugdíjat, valamint egyhavi bért a pedagógusoktól és az egészségügyi dolgozóktól, az egekbe emelték az áram és a gáz árát, elvették a családtámogatásokat, több ezer embert tettek az utcára, sőt a nehéz időkben segítség helyett plusz terhet raktak a magyar vállalkozások és családok vállára. A magyarok ebből nem kérnek. Az áprilisi választáson az emberek elsöprő többsége negyedszer mondott nemet a Gyurcsány-korszakra, ideje lenne, hogy a baloldal elfogadja a választók akaratát” – közölte a Fidesz a Demokratikus Koalíció bejelentését követően. 

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke Facebook-oldalán közölte péntek reggel: szóltak, hogy készülnek, most szól: felkészültek. Alig egy órával később a DK közleményben tudatta, hogy az elnökségi ülésük után rendkívüli bejelentést tesznek. Korábban összefoglaltuk, hogy a volt miniszterelnök az elmúlt időszakban rendszeresen zárta úgy bejegyzéseit, hogy „készülnek”.

Hónapok óta készülnek

Augusztus 4-én a DK elnöke azt írta: „Rendszerrel szemben rendszert kell építeni, Magyarországnak olyan kormány kell, amelyikben megbíznak az emberek, amelyikben megbízik a világ. Ilyen kormányunk lesz. Készülünk.” Egy nappal korábban a leendő feladatokra készült.

Már július 28-án is készült, akkor arról írt: Orbán Viktor megbukik, ők készülnek. Ezt megelőzően, július 26-án arról írt: „Az idő visszabillenését a rendszerváltás hozza el. És mi leszünk a rendszerváltók. Magyarország, a hazánk, okos, nyugodt vidék lesz. […] Készülünk.”

Korábban politikai elemzőt kérdeztünk arról, vajon mire készül a DK. Nagy Attila Tibor az Index kérdésére úgy fogalmazott: nem könnyű megmondani, mert ezt ők maguk sem tudják, vagy titkolják. Valószínűleg tudni vélik, hiszen ma jött a hír, hogy felkészültek; az azonban továbbra is rejtély, hogy mire.

(Borítókép: Dobrev Klára. Fotó: Kaszás Tamás / Index)