Velkey György: Az egészségügyi rendszerben nem lehet spórolni az energiával

D  YT20210716004
2022.09.16. 14:27
Az egészségügyi rendszer helyzetéről, az ágazatban lévő munkaerőhiányról, valamint a gyermekellátásra hatással lévő energiaárakról is beszélt nemrég egy rádiós műsorban Velkey György, a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója, aki egyben a Magyar Kórházszövetség elnöke is.

Mivel a gyermekellátás az egészségügyi rendszer nagy területének számít, ezért az energiaárak finanszírozására garanciákat kapott a Bethesda Gyermekkórház a kormánytól az ellátás legkülönfélébb szintjein – nyilatkozta az InfoRádiónak Velkey György, az intézmény főigazgatója, a Magyar Kórházszövetség elnöke.

Velkey György arról is beszélt, hogy az egészségügyi rendszer egy 365 napon át tartó 24 órás szolgálat, ahol nincsen lehetőség arra, hogy akár éjszaka vagy az év más szakaszaiban spóroljanak az energiával.

A szakember megjegyezte, hogy a szféra legnagyobb részét az állami, valamint az egyházi intézmények és praxisok teszik ki, a gyermekrendelőknél viszont külön oda kell figyelni, hogy biztosítva egyen a megfelelő infrastruktúra rendelési időben.

Eladósodnak

Velkey György arról is beszélt, hogy az egészségügyi ágazatot jelentősen érinti az infláció és a forintárfolyam a világpiacnak való kiszolgáltatottság miatt. A kórházak és az egészségügyi intézmények költségvetésének szorossága miatt egyre inkább eladósodnak, ez kiváltképp a nagyobb teljesítményű helyeknél van így.

A Bethesda főigazgatója az egészségügyben lévő munkaerőhiánnyal kapcsolatban elmondta, hogy az továbbra is megoldatlan probléma, különösen a szakdolgozók esetében, és bár sok pozitív elem van, még nagyon sok a bizonytalanság ezen a téren.

Velkey György fejlődésként értékelte, hogy a rezidensek már itthon maradnak, és a gyerekellátásba is sokan mennek dolgozni. Egyúttal a paraszolvencia, azaz a hálapénz is megszűnt.

A gyerekellátásban különösen fontos a kellő számú orvos, mert a házi gyermekorvosi szolgálat megerősítése „stratégiai kérdés” – tette hozzá a Magyar Kórházszövetség elnöke.

(Borítókép: Velkey György főigazgató a budapesti Bethesda Gyermekkórházban 2021. július 16-án. Fotó: Illyés Tibor / MTI)